Kümme asja, mis võiks parema tervise nimel ära visata

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasututest asjadest vabanemine annab tihti kergema tunde.
Kasututest asjadest vabanemine annab tihti kergema tunde. Foto: Panthermedia / Craig Robinson

Paljude igapäevaste esemete kasutamisel ei mõtle me just tihti, millal peaks need välja vahetama. Loe, kui pika aja tagant peaks võtma kasutusse uued jooksutossud, maitseained või hambaharja. 

Tihti räägitakse enda tervise jaoks asjade ostmisest, uute treengvahendite või -riiete, kasulike toitude soetamisest. Kuid heasse enesetundesse saab panustada ka vastupidi, asjade ära viskamisega, kirjutab Time. Seega otsi välja prügikott ja vabane esemetest, mis sind enam ei teeni ning pigem pidurdavad eluenergiat.

Vanad plastanumad

Viska ära kõik, kus peal on märgistus 7 või «pc» (polükarbonaat), sest seda tüüpi nõud võivad sisaldada BPA-d. Samuti oleks parem vabaneda mõranenud või muljutud plastnõudest. Mikrolaineahjus ei soovitata samuti plastnõusid kasutada, klaas või keraamika on üldiselt toidu soojendamiseks turvalisemad.

Õhuvärskendajad

Paljud õhuvärskendajad sisaldavad kemikaale, ftalaate, mis suures koguses mõjuvad halvasti paljunemisele või arengule. Need on põhimõtteliselt keemilised lõhnaained, mida õhku lased. Palju tervislikum on tegeleda halva lõhna põhjusega, kui seda kemikaalidega varjata.

Antibakteriaalne seep

Antibakteriaalsete puhastajate koostises olev aktiivne aine Triclosan on loomkatsetes muutnud hormoonide reguleerimist ning kahtlustatakse, et kemikaal võib panustada antibiootikumide resistentsuse tekkimisse.

Ärakantud jooksutossud

Enamik jooksujalatseid tuleks välja vahetada iga 500 kuni 600 kilomeetri vahel. Kui jalatseid on liiga kaua kasutatud, kaotavad need oma toe ja pehmenduse ning on vähem võimelised jalgade põrumist vähendama. See paneb ohtu lihased, luud ja liigesed ning suurendab vigastuste tekkimise võimalust.

Kulunud hambahari

Pestes hambaid igal hommikul ja õhtul kulub hambahari kiiremini, kui oskad arvata. Hambaarstid soovitavad hambaharja välja vahetada iga kolme kuu tagant.

Vana ripsmetušš

Vedelas kosmeetikas, näiteks ripsmetušis on varjul kõvasti pisikuid. Seetõttu soovitatakse need ära visata kaks või kolm kuud peale avamist. Iga kord, kui ripsmetušši kasutad, kannad harjastega pisikuid ripsmetele ning lisaks sellele kandub nahalt ja laugudelt harjale baktereid. Kosmeetikat hoitakse enamasti soojas toas, mis on innustab bakterite kasvu veelgi. Kuna ripsmete peamine funktsioon on pisikuid ja prahti silmast eemal hoida, siis on oluline hoida oma meigitooted nii bakterivabad kui võimalik.

Huuleläige

Kõik, mida kasutatakse suu ümbruses kogub kiiresti baktereid ja mida kauem need püsivad niiskes tuubis, seda rohkem need kasvavad. See suurendab põletiku ohtu, kui huuleläige satub vigastatud või mõranenud huulele. Seetõttu soovitatakse huuleläige ära visata kuus kuud peale avamist.

Aegunud maitseained

Vürtsid, mis on pakendites seisnud juba aastaid, ei tee tõenäoliselt sulle mingit kahju, kuid need ei lisa toidule ka maitset. Hea maitse on aga tervisliku toidu üks põhikomponente ja värsked vürtsid muudavad toidu rahuldustpakkuvaks ja maitseküllaseks.

Plastist lõikelauad

Lõikumine ja hakkimine plastist lõikelaual täkestab selle pinda. Kui pisikud saavad nendesse väikestesse vagudesse, on neist väga raske lahti saada. Puu sisaldab aga looduslikult antibakteriaalseid vaike, mistõttu sinna kogunenud bakterid hävivad.

Mustad ja ummistunud õhupuhastajad

Puhastajad parandavad toaõhu kvaliteeti, kuid oluline on ka nende filtreid aeg-ajalt vahetada. Vastasel juhul hakkavad seal kasvama bakterid ja hallitus ja saasteained puhutakse õhku tagasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles