Mis oleks, kui koliks... Nõmmele?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majad Nõmmel.
Majad Nõmmel. Foto: KV.EE

Kui palju tead sina sellest, missugust elu elab armas ja roheline Nõmme igapäevaselt? Vaatame järele.

Miks Nõmme?

Nõmme on vaikne ja rahulik, eramajadest pungil piirkond, kus elu idülliline igal aastaajal. Nõmmele lisab kahtlemata sisu ka linnaosa ajaloolisus, vanad väärikad majad, millest paljud tänaseks eeskujulikult renoveeritud on. 

Paljud kohalikud ütlevad, et Nõmme on konkurentsitult kõige parem paik laste kasvatamiseks Tallinnas ja eks seda väidet kinnita ka fakt, et lastega peresid on sealkandis tõesti palju. Ja neile jagub ka tegevust: linnaosas on mitmeid mängutubasid ja ohtralt mänguväljakuid.

Nõmme krundid on küllalt suured ja kuigi asustus on tihe, on aedades ruumi piisavalt. Linnaosas on olemas kõik eluks vajalik: koolid, poed, turg, arstiabi, ametiasutused. Kui töökoht asub samas, pole põhjust Nõmme piirest õieti välja minnagi. Järve Keskuse näol on Nõmme lähistel olemas ka oma kaubanduskeskus.

Kohalikud peavad Nõmme-elu suureks plussiks võimalust autost üldse mitte sõltuda: kesklinna pääseb mugavalt rongiga, rongiühendus on tihe. Samuti hinnatakse Nõmmet üheks Tallinna kõige turvalisemaks piirkonnaks.

Tänavakunstnikud oma loominguga Nõmme terviseraja ääres.
Tänavakunstnikud oma loominguga Nõmme terviseraja ääres. Foto: ERIK PROZES/

Mis räägib Nõmme kahjuks?

Kuna inimesi on palju, möönavad mõned kohalikud, et ka konfliktid on kerged tekkima. Sageli sellelt pinnalt, et juurdetulnud ei taha leppida mõne ühiseluettekirjutusega, mis vanade olijate jaoks kirjutamata reegliks kujunenud. 

Kurdetakse ka selle üle, et paras ports eramaju asub suure liiklusega tänavate ääres - nende elanikel on üsna napilt Nõmmele omast rahu, sest tohutu autodevool ei anna selleks lihtsalt võimalust.

Mõni ütleb, et Nõmme on tänaseks ka ülerahvastatud ja seetõttu närviline ning anonüümne. Teised lükkavad selle jälle ümber ja ütlevad, et sõbrunesid naabritega väga kiiresti ja lapsed leidsid linnaosa ohtratelt mänguväljakutelt kiiresti sõpru.

Probleemse kohana tuuakse välja ka lasteaiakohtade nappus.

Kui kallis?

Odav Nõmme kahtlemata ei ole. Kahe- kuni kolmetoalise renoveeritud korteri eest tuleb välja käia 60 000 kuni 170 000 eurot. Sama suure üürikorteri eest küsitakse 380 kuni 600 eurot kuus.

Nelja- kuni viietoalise renoveeritud maja saab kätte 180 000 euroga, aga leidub ka maju, mille eest küsitakse 600 000 eurot.

Maja Nõmmel.
Maja Nõmmel. Foto: KV.EE

Koolid?

Gümnaasiumidest tegutsevad Nõmme Gümnaasium ja Tallinna Pääsküla Gümnaasium, põhikoolidest Tallinna Nõmme Põhikool, Tallinna Kivimäe Põhikool ja Tallinna Rahumäe Põhikool. Lasteaedu on linnaosas 11.

Lastele on lisaks üldharidusele väga palju huvitegevuse võimalusi, ohtralt ringe ja trenne igas vanuses lastele leiab näiteks Nõmme kultuurimajast. Tegutseb muusikakool, spordikool ja noortemaja. Kohalike sõnul ei konkureeri huvitegevuse poolest Nõmmega ükski teine Tallinna linnaosa.

Aga töö?

Nõmme elanikel tööpuudust karta ei ole: kuna tegemist on Tallinna linnaosaga, pole ei Tallinna kesklinna ega ka ümbritsevatesse väiksematesse asulatesse, kuhu rongiga mugavalt ligi pääseb, mingit probleemi tööle käia. Kohapeal pakuvad tööd linnaosavalitsus, koolid, huviringid ja erinevad teenindusasutused. 

Nõmme turg.
Nõmme turg. Foto: SANDER ILVEST/PM/SCANPIX BALTICS

Mida vabal ajal teha?

Vabal ajal Nõmmel juba igav ei hakka. Kultuurihuvilisele pakub tegevust Nõmme kultuurikeskus, Nõmme ujulas saab vaba aega veeta spordihuviline. 

Nõmme Kalju mängud toovad põnevuse koju kätte jalkahuvilisele. 

Nõmme ilusad väikesed tänavad pakuvad jalutamisvõimalusi igas vanuses inimestele, aega saab veeta ilusates parkides. Läheduses on Pääsküla rabarada. Tegutseb spordikeskus.

Nõmmel on ka kolm raamatukogu.

Nõmme ujula.
Nõmme ujula. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Kuhu sööma minna?

Söögikohti Nõmmel jagub. Neist vast kõige peenemana võib välja tuua jaamarestorani Elsa, mis on tõepoolest restoran.

Legendaarne on Nõmme jaamahoone lähistel asuv sõõrikukohvik, mille mõnusad tuhksuhkruga üleriputatud sõõrikud tuleks ära proovida igaühel.

Proovimist väärt on ka juba mõnda aega tegutsenud Mimosa ning üsna uus KIUS ning Nõmme keskuses asuv Kardemon.

Nõmme jaamarestoran Elsa.
Nõmme jaamarestoran Elsa. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Midagi veel?

  • Nõmme oli kunagi eraldi linn, Tallinna linnaosaks liideti see alles 1940. aastal.
  • Lennart Meri on öelnud, et Nõmme on nii Eestis kui Põhja-Euroopas üks esimesi plaanipäraselt kavandatud ja väljaehitatud linnu.
  • Nõmme kohta on selle vaiksust ja rohelust arvesse võttes tihti öeldud, et see on nagu küla keset linna. 
Nõmme Kalju mäng.
Nõmme Kalju mäng. Foto: ERIK PROZES/
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles