Kas kunagi võetud kiirlaen rikub võimaluse kodulaenu saamiseks?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Kiirlaenu tasuks alati vältida, kui vähegi võimalik, kuid paljud ei tea, et lisaks muule võib see tekitada raskusi siis, kui ühel hetkel soovid pangast kodulaenu võtta.

Ken ja Svea (nimed muudetud) on 20ndates eluaastates abielupaar, kes pöördus mõni kuu tagasi panka selleks, et saada laenu oma esimese ühise kodu ostmiseks. Sissetulekud on mõlemal üle Eesti keskmise ja enda hinnangul olid nad ka üldjoontes väga veatu maksekäitumisega ning usaldusväärsed kliendid, kuid nende pank arvas esiotsa hoopis teisiti: noortele heideti ette kord võetud kiirlaenu. Ken ja Svea sattusid segadusse, sest laen tõesti võetud sai, kuid oli ka õigeaegselt tagasi makstud. Pärast pikki vestlusi, klaarimisi, vahepeal väljavalitud kodust ilmajäämist, uue leidmist ja läbirääkimiste jätkamist õnnestus neil kodulaen siiski saada, kuid nüüd küsivad nad, miks sellest rohkem ei räägita, et kiirlaen vaat et välistab kodulaenu saamise?

Julia Piilmann SEB Pangast ütleb, et kodulaenu saamist kiirlaen automaatselt ei välista, küll aga on see pangale märk sellest, et kliendi finantskäitumine vajab põhjalikumat analüüsi. «Vaatame, kas kiirlaenu on võetud ühekordselt või korduvalt ning mis eesmärgil seda on kasutatud. Kui kiirlaene on võetud korduvalt ning kasutatud igapäevaste kulutuste katmiseks, siis on see ohumärk, mis võib ühtlasi piirata uute finantskohustuste võtmist. Kui kiirlaenu on võetud korra näiteks suurema hädavajaliku kulutuse tasumiseks ning kliendi finantskäitumine on sealjuures ajalooliselt hea, ei pruugi see mõjutada kodulaenu võtmise otsust negatiivselt. Analüüsime iga laenuprojekti eraldi, võttes sealjuures arvesse selle projekti kõiki asjaolusid, mistõttu võib, kuid ei pruugi, kiirlaenu võtmine olla kodulaenu saamist piiravaks teguriks,» selgitab ta.

Ka Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma kinnitab, et kiirlaenu võtmine ei tähenda automaatselt, et inimene satub niiöelda musta nimekirja. «Kiirlaenu võtmine võib laenuotsusele mõju avaldada, kui on näha, et inimesel on rahavoo juhtimisel probleeme ja uue suurema laenukohtuse võtmine ei ole mõistlik,» sõnab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles