Maaklerteenuse kasutamine: milline koostöömudel valida?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esinduslepingute sõlmimine.
Esinduslepingute sõlmimine. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kinnisvara müümisel on üheks keskseks tegelaseks maakler. Mis erinevus on aga maakleriga sõlmitaval esindus- ning ainuesinduslepingul? Mida emb-kumb tähendab ning millised õigused ja kohustused seab see maaklerile?

Esindusleping on lihtsamalt öeldes sisuline kokkulepe, millega kinnisvara omanik annab maaklerile õiguse esindada teda talle kuuluva kinnisvara müümisel. Esindusleping on enimlevinud lepinguliik kinnisvara turul. «Esinduslepingu puhul jääb müüjale õigus ise müüa või valida lisaks mõni teine maakler,» ütleb Kinnisvarabüroo 1Partner maaklerteenuse juht Margus Kelk.

Ainuesinduslepingu puhul on aga tegemist müüja ja maakleri vahelise lepinguga, kus müüja annab nõusoleku oma eluruumi müüa ning maakler võtab kohustuse objekt lepingus sõlmitud perioodi jooksul maha müüa, ütleb Marmel Kinnisvara OÜ müügipartner Janely Buht. Ainuesinduslepingu järgi on maakler ainukeseks kontaktisikuks kuulutuse peal ning on ühtlasi ka ainus inimene, kes esindab ja vahendab müüja kinnisvara.

«Nii on objekti müümine professionaalsem ja huvilisel ei teki segadust, kelle poole pöörduda,» leiab Buht.

Müüjad ei tohiks ainuesinduslepingut karta. Tegemist on tähtajalise lepinguga, mis omakorda annab kindlustunde, et kinnisvaramüügiga tegeletakse aktiivselt. Kui on valida maakler, kes teeb aktiivset müüki või maaklerid, kes ainult kuulutavad passiivselt internetis, siis kelle sa valiksid, tõstatab Buht olulise küsimuse.

Kõikide maaklerite unistus - eksklusiivleping

Margus Kelk mainib lisaks esindus- ja ainuesinduslepingule veel üht lepingu liiki – eksklusiivlepingut. Eksklusiivleping, nagu nimigi juba vihjab, annab kinnisvara müümise ja vahendamise ainuõiguse vaid ühele konkreetsele maaklerile. See seab maaklerile täpsed tööülesanded ja nõuab ühtlasi ka suurt pühendumist. Lisaks on kindlalt fikseeritud maakleri kohustused ja kinnisvara müüja õigused. Kinnisvara müüjale on sealjuures garanteeritud laialdasemad reklaamivõimalused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles