Põhjalik juhend: kuidas siis õigupoolest roosid talvituma sättida?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosid härmatises.
Roosid härmatises. Foto: VidaPress

Kui rooside suvise elushoidmisega saavad paljud algajad hakkama, tundub nende talvituma seadmine sageli ülejõukäivana. Kuidas seda siis täpselt teha?

Selleks, et roosid hästi talvituksid, tuleb roosid enne öökülmasid puhastada alumistest lehtedest ja mullata umbes 20 sentimeetri kõrguselt.

Väänroosidel on soovitav noori võrseid kergelt kärpida, et need paremini puituksid. Püsivate jahedate ilmade tulekul teha vastavalt vajadusele sügisene eellõikus umbes 30 sentimeetri kõrguseni. Väänroosid painutada maha kui võimalik või katta ülevalt.

Talvekate peab roose kaitsma nii külmumise kui haiguste eest. Kattematerjalina võib kasutada tradisiooniliselt kerget mulda, kuuseoksi  või ka talvekattekangast, oluline on, et kattematerjali all oleks kuiv, jahe ja õhurikas.    

Katmiseks on sobiv aeg siis, kui väljas on paar nädalat olnud püsivalt 10-15 kraadi.

Peenrarooside lõikamine

Rooside hooldamisel on oluline põõsaste lõikamine. Lõikamine pikendab taimede eluiga ja hoiab nende elujõudu ja välimust; kujundab põõsale õige vormi ning aitab saavutada põõsal suuremate õite ja õisikutega rikkalikumat õitsemist.

Sügisel kärbi vesised ehk vähepuitunud võrsed, et kiirendada võrse puitumist.

Enne talvist katmist eemaldada noored vesised võsud, võrseid lõika tagasi niivõrd, kui see on vajalik talvekatte panekul.

ALLIKAD: RMK.ee, Aiandus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles