Ametlik seisukoht: puulehti ei tohiks mingil juhul riisuda ja ära vedada (6)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Kuigi inimestel on raske leppida sellega, et puulehtede riisumine ja äravedu pole sugugi arukas, on ka Eesti teadlased seisukohal, et kõige mõistlikum on jätta lehed sinna, kuhu nad langevad.

Lehtede riisumine ja äravedu kulutab energiat, aega ja kütust, samas muudab säärane tegevus pinnase toitainevaesemaks ja hoopis arukam oleks jätta langenud lehed maha, äärmisel juhul niidukiga purustada, kirjutab ERRi Novaator.

Tallinna tehnikaülikooli Tartu kolledži keskkonnakaitse õppetooli juhataja Mari Ivask ja arborist Liina Jürisoo on ühel meelel, et kõige parem ja keskkonnasõbralikum on teha mitte midagi ehk jätta lehed sinna, kuhu nad langevad.

Alternatiiviks on kasutada neid kompostis, kuid kulukas äravedu, mille alla näiteks omavalitsused iga-aastaselt tohutuid summasid matavad, pole kuidagi põhjendatud.

Lehtede äravedu ei mõju halvasti ainult pinnasele, vaid ka puudele endile, sest nende juured jäävad paljaks, on külmale ja haigustele vastuvõtlikumad. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles