Korteriühistu võlglaste avalik häbipost on vastuolus andmekaitseseadusega (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajad.
Kortermajad. Foto: Pexels / CC0 Licence

Andmekaitse Inspektsioon lõi koostöös Eesti Korteriühistute Liiduga juhise, kuidas avaldada korteriühistute liikmete andmeid ühistu siseselt ja ühistu väliselt. 

Juhise järgi on avalikus häbipostis, nagu näiteks trepikoja seintel või netiavarustes, võlglaste nimede avaldamine keelatud, kuna see on vastuolus andmekaitseseadusega.

«Keelatud on avaldada ka ainult korterinumber, kuna selle järgi on omanike nimed tuvastatavad kas kinnistusraamatust või muust avalikust registrist, samuti postkastil või korteriustel avaldatud nimede järgi või on väikses majas või asulas korterielanike nimed üldteada,» vahendab Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Isikuandmete avaldamine internetis ilma nõusoleku või seadusliku aluseta on keelatud. Erandiks on siinkohal intranet ehk sisevõrk, mis on avatud vaid ühistu liikmetele. Ühistuliikmest võlglase andmete nõusolekuta võõrastele, nagu näiteks ta sõpradele, sugulastele, tööandjale, avaldamine ei ole samuti lubatud.

«Samas peavad KÜ liikmetele kättesaadavad üldkoosoleku, juhatuse, majanõukogu jms koosoleku protokollid, otsused ja koosolekukutsed, kus on tihtipeale avaldatud ka andmed võlglaste kohta,» selgitab Mardi. Samuti pole keelatud ühistu siseteateid, sh võlglaste nimesid ja summasid, avaldada korteriühistu poolt edastatavatel arvetel.

Üldkoosoleku, juhatuse, majanõukogu ja ka raamatupidamisdokumendid peavad aga olema kättesaadavad korteriühistu liikmetele. Tutvumaks võlglaste kohta käivate raamatupidamisdokumentidega, on igal ühistu liikmel õigus pöörduda korteriühistu juhatuse poole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles