Nõuandeid lemmikloomasõbraliku kodu loomiseks

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikloomad
Lemmikloomad Foto: SCANPIX

Unistad neljajalgsest sõbrast, ent ei ole kindel, kas ettevalmistused uue pereliikme tulekuks on olnud piisavad? Siin on seitse asja, millele võiksid enne lemmiklooma võtmist tähelepanu pöörata.

1. Loomasõbralikud materjalid

Vaata esmalt elamist veidi kriitilisema pilguga: kas ei ole kuskil üleliigseid juhtmeid või kraapimist soodustavaid elemente, mis võiksid lemmikloomas huvi tekitada? Paslik oleks need kas lõplikult või mõneks ajaks eest ära tõsta. 

Üheks enam-vähem loomasõbralikuks materjaliks on nahk, kuna nahkesemetelt on lihtne karvu ja mustust eemaldada. Samas võivad teravad küüned ja hambad selle hella pinna kergesti rikkuda. 

Vaata igaks juhuks üle põrand – ega see juhuslikult liiga libe või pehme ole? Mõlemaga on õnnetused kerged juhtuma.

Libe põrand võib põhjustada traumasid ning mõjuda halvasti looma luudele ja liigestele. Eriti on see aktuaalne suuremat tõugu koerte puhul. «Põrandakatte vahetamine on keeruline, kuid võib proovida kasutada mittelibisevaid vaipkatteid,» ütleb Tatari loomakliiniku veterinaar Katrin Vanem-Joost. Vaipkate ei tohiks olla kohev, kuna seda on mustuse ja bakterite tõttu võrdlemisi raske hooldada. 

2. Mürgised toataimed

Suurem osa üldlevinud toataimi on mürgised – nende söömine ka väikeses koguses võib põhjustada ägedat või kroonilist mürgistust, mis võib kulmineeruda lemmiku organite kahjustumisega. Kui sa ei suuda tagada lemmiklooma eemalolekut taimedest, on mõistlikum neist loobuda.

3. Igaühel oma koht

Lemmiklooma võttes pead talle ühtlasi looma ka omaette olemise koha, kus loom saaks end turvaliselt tunda ning magusat ööund nautida. Samuti võiks see sisaldada meelelahutusvõimalusi, et loom üksinda kodus olles ülejäänud majapidamist uudistama ei läheks.

Tatari loomakliiniku veterinaari Katrin Vanem-Joosti sõnul ei tohiks looma pesa olla kindlasti melu keskel. Kohti võib Joosti sõnul olla ka mitu, sest sageli valib lemmikloom, vaatamata omaniku pingutustele, ise omale meelepärase koha.

«Mõnikord konkureerivad omanik ja loom meelepärase positsiooni pärast tugitoolil või diivanil. Üks lahendusi on muretseda lemmikule päris oma tugitool,» ütleb Joost.

4. Sinu ja su pereliikmete valmisolek

Õnnetusi ikka juhtub ja seda eriti alguses, mil loom alles tutvub uue eluolu ja reeglitega. Oled sa valmis olema 24 tundi ööpäevas nii koristaja, kojamees kui ka sanitar? Ehk tekitavad pidevad porijäljed ja karvad sinus ja su pereliikmetes pahameelt? «Harjutage koera käppade puhastamisega iga kord, kui tulete jalutuskäigult. See vähendab oluliselt mustuse levikut elamises,» soovitab Joost.

Samuti on Joosti sõnul soovituslik kõigi pereliikmetega kohe alguses reeglid paika panna. Alustades sellest kas lemmikloom lubatakse voodisse ja diivanile ning lõpetades põhjaliku jalutamisgraafikuga. «Kui reeglid kokku lepitud, peaks neist kinni pidama kõik pereliikmed. Vastasel juhul saab loom valesid signaale ja see võib loomas tekitada ebakindlust ja stressi,» täpsustab Joost.

5. Maagilised vaated

Paljudele loomadele meeldib aknal väljas toimuvat uudistada – kui ka sinu loomal on selline komme, muuda akent ümbritsev ala piisavalt ohutuks, et lemmikloom õnnetult ei kukuks. «Uudishimulik kass või koer võib akna taga toimuvat uudistama minna, kaotada tasakaalu ja aknast alla kukkuda,» tõdeb Joost.

6. Prügikaste sorteerima!

Uskumatu küll, aga ka kõige paremini koolitatud lemmikutele pakub huvi su prügikasti sisu. Selleks, et loomake sealt kõige kehvemaid ja mürgisemaid palukesi kätte ei saaks, oleks mõistlik ka prügikastid neile ligipääsmatuks muuta.

7. Säästa enda ja oma lemmiklooma tervist

Vähese lõhnaga või hoopistükkis lõhnatuid puhastusvahendeid leiab poeriiulitelt üha rohkem. Loomad tajuvad lõhnu oluliselt intensiivsemalt ning rohkete kemikaalide kasutamine võib põhjustada loomadel ülitundlikkusreaktsioone. Sama kehtib lõhnaküünalde, viirukite ja teiste intensiivse aroomiga puhastusvahendite kohta. «Kindlasti ei tohiks looma juuresolekul suitsetada, see kahjustab looma tervist sama palju kui inimese enda tervist,» manitseb Joost. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles