7 nippi, kuidas koduseid elektriarveid kärpida

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambipirnid.
Lambipirnid. Foto: SCANPIX

Talve saabudes on niikuinii oodata küttekulude tõusu, siin on aga üheksa imelihtsat nõuannet, kuidas samaaegselt veidi elektrit kokku hoida.

1. Hind börsil

Börsipõhise elektripaketi soetajad peaksid tingimata jälgima hindu börsil. Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster tõdeb, et enamasti on elekter odavam öösel ja nädalavahetusel, mistõttu oleks otstarbekas võimaluse korral pesumasin, elektriboiler ja muud suurema tarbega masinad käivitada madalama hinnaga tundidel.

2. Teadlik elektritarbimine

Kõik saab alguse inimesest enesest. Erinevate tehnikaseadmete energiakasutust saad tänapäeval jälgida mõõturite ja monitoride abil, ent kõige lihtsam nipp on esmalt kaardistada iseenda ja oma leibkonna harjumused seoses elektri tarbimisega.

Elektrum Eesti OÜ erakliendi segmendi juhi Kristi Põldma sõnul seisneb elektritarbimise vähendamine eelkõige säästliku mõtteviisi omandamises. «Säästmine algab väikestest asjades ja kui tead, mida selleks teha, siis võid märkimisväärselt oma elektritarbimist vähendada,» nendib Põldma.

Igaks juhuks võid üle vaadata ka oma seadmete energiamärgistused. Mida kõrgem märk (nt A++), seda vähem energiat see kulutab.

3. Soeta spetsiaalsed energiasäästu seadmed

Energiasäästu seadmete põhieesmärgiks on energiasäästu saavutamine. Kui sinu ja su leibkonna elektritarbimisharjumused pole eriti kiiduväärt, võid võimaluse korral investeerida kas lülitiga pikendusjuhtmete, kaugjuhitavate pistiklülitite, programmeeritud termostaatide või kasvõi koduautomaatika soetamisesse.

4. Teadlikud valikud kodumasinate ja elektroonika soetamisel

Energiatähistus on märgitud pea igal seadmel su kodus. Uut tehnikat soetades jälgi, et see oleks võimalikult väikese energiakuluga. «Kõik elektriseadmed tasub üle vaadata selle pilguga, kui palju nad voolu tarvitavad. 20 aastat vana külmik tarbib kindlasti palju rohkem elektri kui tänapäevane,» leiab Köster.

5. Säästlik küttesüsteem

Tarbetut küttekulu on võimalik tuvastada ja vähendada mitmesuguste energiasäästu seadmete abil. Küttesüsteemi automatiseerimise abil on võimalik säästa 5–25% energiakuludest, vahendab Eesti Energia.

6. Põrandaküte

Põrandaküte on tõtt-öelda üks suurimaid kuluallikaid terves majapidamises. Ajal kui sa parasjagu põrandaküttega ruumis ei viibi, võiks see olla välja lülitatud või töötada madalamal režiimil. Võid lasta paigalda ka spetsiaalse sensori, mis reguleerib põrandakütet vastavalt elektri börsihinnale. 

7. Akulaadijad seinast välja

Erinevad akulaadijad tarbivad elektrienergiat ka siis, kui need akut parasjagu ei lae. Eemalda oma mobiiltelefoni või sülearvuti akulaadija seinakontaktist kohe, kui seade on lõpetanud laadimise. Võrdlemisi väike elektrisääst kujuneb aja jooksul silmmärgatavaks kokkuhoiuks elektriarvel. Eesti Energia soovitab välja lülitada kõik ooterežiimil olevad kodused seadmed nagu DVD mängija, mobiiltelefonilaadija vms. Vanemate seadmete energiakulu võib ooterežiimil olla väga suur.

8. Vali LED-valgustus

Tead ju küll seda ütlust, et viimane kustutab tule. Kustuta see tuli iga kord, kui väljud ruumist või paigalda oma koju hoopis liikumisandurid, mis teevad seda sinu eest. Investeering LED-lampidesse tagab sulle omakorda peagi selle kulutuse kompensatsiooni.

Võrreldes hõõglampidega aitavad LED-pirnid säästa valgustusele kuluvat energiat ligikaudu 80%. Ühekordne väljaminek LED-pirnidele annab nähtava säästu elektriarvel ning vabastab ka pidevast pirnide ostmisest, sest LED-pirni eluiga on 25-50 korda pikem, vahendab Eesti Energia.

9. Vali õige suurus

Väiksema eine soojendamine suurel pannil nõuab palju energiat ja aega. Eesti Energia soovitab energisäästmiseks valida toidukogusele vastav pott või pann ning õige suurusega pliidiplaat, mis aitab kokku hoida tubli koguse energiat ja aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles