Kogemus: kuidas ma eraisikuna professionaalselt kinnisvara müüsin (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildista oma kodu näiteks ka varahommikul, kui päike siis just eriti ilusti sisse langeb.
Pildista oma kodu näiteks ka varahommikul, kui päike siis just eriti ilusti sisse langeb. Foto: Erakogu

Hästi tehtud fotosid, nagu nii mõndagi muud punkti, ei saa iseseisvalt oma kodu müües mitte kuidagi ülehinnata. 

Oma korteri müügist räägib protsessi hiljuti läbi teinud koduomanik.

Müüsime suve hakul oma kodu ja toon alljärgnevalt mõned nõuanded, mis aitavad kodu kiiremini ja kallimalt maha müüa.

1. Tuleb meeles pidada, et avarad ja puhtad ruumid võimaldavad uuel koduomanikul kiiremini sisse kolida, seega vaata kriitilise pilguga kodus ringi ja eemalda liigsed asjad. Meie eemaldasime enne piltide tegemist seintelt fotod ja lapse mängnurk sai koomale tõmmatud, vaip elutoast kokku rullitud, köögikappidelt ja kapi otsest ülearused asjad kokku pakitud, et ruumid tunduksid avaramad.

2. Vaata väga kriitilise pilguga üle kriimud, kraapsud, naelaaugud seintes. Ikka koguneb aastatega elades kodudesse erinevate pildiraamide auke, tõenäoliselt on pesurest või  lapsed jätnud seintele ja põrdale kriime ja plekke. Meie ostsime ehituspoest potsiku peenpahtlit, liivapaberit, värsket värvi  ja põrandavaha - tulemus oli palju värskem ja puhtam kodu, kus ostja saab tunda, et ta saab kohe sisse kolida, mitte ei pea kohe remondist alustama.

3. Piltide tegemisele keskendusin täie tõsidusega. Olin seisukohal, et minu kodu peab piltidel välja nägema nagu hotellituba või mõni Airbnb puhkusekorter, kuhu ma tahaks minna. Tegin  korteri pildid telefoniga, aga seejuures pöörasin väga tähelepanu piisavale valgusele elamises. Tegin pilte korterist ka kell seitse hommikul, sest siis paistis olulistesse ruumidesse kõige enam päikest sisse. Vannitoast koristasin liigsed kreemid ja šampoonid ning viisin sinna mõned kunsttaimed, et värskust oleks rohkem. Rullisin saunalavale saunalinad ja kaunistasin lilledega. Pesumasinale sättisin puudritopsi ja kauni lõhnaõlipudeli. Lisasin kuulutuse erinevates aastaaegadest pilte, siis kui sirelid õitsevad, suveõhtu päikeseloojang, koduümbruse jalutuskäikude pildid spordiradadest, ümbruskonnast.

Magamistuba enne stiliseerimist. FOTO:
Magamistuba enne stiliseerimist. FOTO: Foto: Erakogu
Magamistuba pärast. FOTO:
Magamistuba pärast. FOTO: Foto: Erakogu

4. Meie ei müünud kinnisvara, meie müüsime kodu. Kirjuta kuulutusse, miks sulle see kodu meeldib. Meile meeldisid meie naabrid, turvaline trepikoda, meile meeldis naabruskond, mis oli vaikne ja peresõbralik, meile meeldis vaade aknast ja korteri planeering, palju kapipinda ja panipaik. Meie korteril oli nii suur rõdu, et seal sai sõpradega suveõhtutel grillida ja chillida. Meile meeldis see, et meie kahetoaline ei jäänud kohe kitsaks, ka siis kui perre tuli laps. Meile meeldisid lähedal asuvad restoranid, mis jäid jalutuskäigu kaugusele ja spordirajad, kus joosta ja rattaga sõita. Me kirjutasime oma kuulutusse just seda, mis teeb korterist kodu ja miks.

5. Hinna määramiseks olime mõnda aega tagasi teinud kinnisvaraportaalis e-agendi ehk salvestatud otsingu oma piirkonna kohta ja saime nii aimu kui kiiresti ja mis pakkumishindadega naabermajades kinnisvarapakkumised turult ära läksid. 

Vannituba enne stiliseerimist. FOTO:
Vannituba enne stiliseerimist. FOTO: Foto: Erakogu
Vannituba pärast. FOTO:
Vannituba pärast. FOTO: Foto: Erakogu

6. Pärast kuulutuse aktiveerimist püüa huvilistele vastata hiljemalt ühe päeva jooksul ja ole valmis korterit näitama väga mitmetele huvilistele. Prindi portaalist välja ka oma kuulutuse tutvustus ja kontaktid, anna neile kaasa. Nii jätad endast väga professionaalse müügikontakti maha.

7. Kui vaatajad tulevad, tee toad uuesti korda, pane liigsed asjad peitu. Pane muusika mängima, sest naksuvad põrandad või akvaariumi mulin, millega sina harjunud oled, võib teiste jaoks häiriv olla. Tuuluta toad või pane ahju kaneelisaiad, magus lõhn elamises tõstab meeleolu.

8. Varu koju komme või puuvilju, sest kui pere tuleb korterit vaatama lastega, siis on neile midagi pakkuda ja rõõmsad lapsed teevad ka vanemate suhtumise positiivsemaks.

9. Kui ka ostjad on pakutava kohe nõus ära võtma, hoia kuulutus veel üleval, soovi korral saad märkida portaalis kuulutuse broneerituks. Erinevatest pankadest pakkumiste võtmine on ajamahukas ja vahel võib ju juhtuda nii, et huvilised ei saagi laenu ning sina pead kustutatud kuulutuse korral alustama nullist.

10. Üldiselt aga tuleb meeles pidada, et ühe Tallinna korteri minimaalne müügiperiood on vähemalt kaks-kolm kuud ja kui sel perioodil huvilisi väga ei ole, siis tasub kindlasti hind üle vaadata, tellida näiteks hindamisakt ning  vaadata kriitilise pilguga üle fotod ning vajadusel mõni sõber või profifotograaf pildisatama kutsuda. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles