Mida teha, kui asjalood korterikaaslasega on hapud

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: www.flickr.com

Üürikorteri jagamisel teiste inimestega on kindlasti eeliseid. Mida aga teha olukorras, kus eluolu teise inimese kõrval muutub talumatuks, ent väljakolimisvõimalus puudub? Siin on seitse enimlevinud probleemi ja lahendust neile, kes korterikaaslasega millegipärast pahuksisse sattunud on.

1. Korteri puhtus ja korrashoid

Kõigil on puhtusest erinev arusaam ja ka erinev standard ning nõudmised elukeskkonnale. Kui korterikaaslasest jääb maha pidev korralagedus ning ka tema koristamispraktikad pole kõige eeskujulikumad, tasub korraks aeg maha võtta ja üksteise vaateid arutada.

Lahendus?

Koosta koristusgraafik. Kuigi väga vähestele meeldivad ettekirjutused ja pealesunnitud tööülesanded, on graafiku loomine siinkohal ainuõige tegevus. Jaotatud kodutööd saab kiiremini tehtud ning küllap on lootust tuua veidi enam distsipliini ja kohusetunnet ka korterikaaslase eluviisidesse.

2. Pinged kommunikatsioonis

Isegi kui säilitate lugupidamise üksteise graafikute ning isiklike asjade vastu, võid ennast leida olukorrast, kus suhtlus korterikaaslasega lihtsalt ei suju. Ei ole hullu, kõik inimtüübid ei saagi omavahel tõmbuda.

Lahendus?

Ükskõik, mis sind ka ei vaevaks, kõige mõttekam on sellest koheselt rääkida. Mahasurutud frustratsioon võib eskaleeruda ning seejärel veelgi suurema mure kaela tuua. Kui negatiivsus ja konfliktid ei taha sinu jõupingutustele vaatamata vaibuda, on ilmselt mõistlik rahumeelselt lahku kolida.

3. Ta on olemas, aga mitte tingimata sinu jaoks

Korterikaaslasele mõeldes kujutlesid ilmselt teid kahte pidevalt ninapidi koos olevat ning jagamas ühiseid eineid õhtuti televiisori ees. Paraku kujunevad korterikaaslasel omad minekud ja tulekud ning kõik inimesed ei oskagi teiste inimestega arvestada.

Lahendus?

Kui su üksindus või korterikaaslase puudumine mingil hetkel tõesti häirivaks muutub, näita ise initsiatiivi ja paku välja mõni ajaviide teile kahele. Näita huvi tema tegemiste ja elujärje vastu ning küllap märkad varsti isegi, kuidas te iga päevaga üha lähedasemaks saate.

4. Ta on end koduseinte vahele lukustanud

Mõni on hädas korterikaaslasega, keda ei ole kunagi kodus. Teine aga jagab eluruumi inimesega, keda ei saa mitte mingi ime läbi korterist välja. Meeldivast seltskonnast on küll raske lahti öelda, ent inimene vajab teinekord ka veidi üksiolemise aega. Korterikaaslasest, kes ei oska privaatsust hinnata ja lämmatab pidevalt su isiklikku ruumi, on võrdlemisi kerge tüdineda.

Lahendus?

Üks põhjus, miks inimene väldib väljaminekut, võib seisneda kas tema isikuomadustes või lihtsalt huvi puudumises. Introverti on raske ekstraverdiks pöörata, ent ehk leiad siiski mooduse, kuidas motiveerida kaaslast ülejäänud maailma avastama? Kutsu ta mõnele avalikule loengule või kontserdile, ükskõik kuhu, peaasi et inimene mugavustsoonist välja saab.

5. Ta on öise eluviisiga

Nii palju kui on inimesi, on ka eluviise ja unegraafikuid. Sinu magamaminek ei pruugi kattuda korterikaaslase omaga ning taaskord on konflikt lihtne tekkima.

Lahendus?

Une osas ei tohi kindlasti järelandmisi teha ning tuleb leida lahendus, mis sobib mõlemale osapoolele. Magamismaskid ja kõrvatropid ei pruugi siinkohal soovitud tulemust tuua, seega on mõttekas taas kord läbirääkimisi pidada. Ehk leiate mooduse, kuidas end paremini välja puhata ning  tagada mõlemale täisväärtuslik unetsükkel.

6. Ta laenab pidevalt su isiklikke esemeid

Mõne jaoks on korterikaaslane kui perekonnaliige või tuttav, kellega ühiselt kõiki asju jagada. Mõni on aga lihtsalt korterikaaslane, kes ei pea lugu ei oma vara ega privaatsuse jagamisest teiste inimestega. Ükskõik, kas teie vaatenurgad põrkuvad või mitte, su korterikaaslane peab mõistma, mis on esemete laenamine ja mis nende igapäevane kasutamine.

Lahendus?

Kokkukolimismomendil pange paika piirid ühise ja isikliku vara vahel. Anna oma korterikaaslasele lühike ülevaade sinu arusaamadest ning kuula avatud meelega ära ka kõik tema argumendid. Suhtlus viib lahendusteni ning ehk aja jooksul muutuvad teie mõlema vaated elule.

7. Kutsumata külalised

«Mida rohkem, seda uhkem»-strateegia ei pea paraku kõikide inimeste puhul paika. Aeg-ajalt külas käivate sõprade ja tuttavate puhul võib alati silma kinni pigistada. Kui need külalised juhtuvad aga iga päev teie ühist elamist vallutama, võib see võrdlemisi tüütuks kujuneda.  

Lahendus?

Taas kord peitub lahendus õigetes kommunikatsioonivõtetes. Heitke mõlemad pilgud graafikutele ning ehk saate organiseeritud aja, mis on mõeldud vaid külaliste vastuvõtuks. Korterikaaslane peab mõistma, et ükskõik milline kooselu seisneb eelkõige kompromissides ja lugupidamises teise inimese, tema aja ja vara suhtes.

Allikas: hercampus.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles