Mis oleks, kui koliks... Lasnamäele?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Lasnamäele teletornist.
Vaade Lasnamäele teletornist. Foto: Liis Treimann / Postimees

Lasnamäe maine pole eestlaste seas kiita - kel kogemusi pole, arvab, et tegu on kuritegeliku kandiga, kus pärast päikeseloojangut ringi liikuda ei maksa. Kas tegemist on ikka nii hullu kohaga?

Miks Lasnamäe?

Igaüks, kes selle linnaosaga rohkem kokku on puutunud, võib kinnitada, et tegelikult on see üks väga mõnus kant elamiseks - kesklinn ja Kadriorg on kiviga visata, kinnisvarahinnad on pigem odavapoolsed, linnaosasiseselt on olemas koolid, lasteaiad, loendamatud poed. Transpordiühendus kõigi teiste linnaosadega on samuti väga hea. Kui igapäevaelu Lasnamäega piirdubki, saab vabalt autota hakkama.

Kuigi tihti kiputakse rääkima Lasnamäe kuritegelikkusest, ütlevad kohalikud, et isegi, kui seal kurjategijaid peaks tõesti keskmisest rohkem elama, siis ilmselt hunt kodu lähedalt ei murra ja nemad kuritegevuse üle ei kurda. Samas on kohalikud siiski pigem seisukohal, et jutud ringiliikuvatest kurjategijatest on tänaseks rohkem linnalegend.

Veel kiidavad lasnamäelased mere lähedust ja õnnelikumad ka koduaknast avanevaid kauneid merevaateid. Arhitektuuriliselt on tegemist üsna mitmekülgse linnaosaga, kus kohtab Eesti paneelmajaarhitektuuri läbi mitmete aastakümnete. Paljud hindavad kõrgelt näiteks Lasnamäe kesklinnapoolset osa, kus on ühed linnaosa kõige vanemad paneelmajad. Viimasel ajal käib linnaosas samuti kõva kinnisvaraarendus ja uusi korterelamuid kerkib hooga.

Linnakunst Lasnamäel. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Linnakunst Lasnamäel. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Mis räägib Lasnamäe kahjuks?

Üks kõige suuremaid miinuseid on ilmselt see, kui oled väga tundlik ümbritseva keskkonna suhtes ja paneelmajad lemmikute hulka ei kuulu. Eramajasid leiab Lasnamäelt väga napilt, peamiselt on saadaval siiski korterid ja nende valik pole väga mitmekesine. 

Ka endiselt siin-seal laiuvad tühermaad ei kuulu kohalike lemmikute hulka, sest just sellised hüljatud platsid kipuvad kohale meelitama kahtlast kontingenti, kellest ausad Lasnamäe elanikud pigem eemale hoida eelistaksid. 

Üheks miinuseks, mida kohalike sõnul viimasel ajal õnneks küll üsna harva ette tulevat, on prussakad. Kuna korterelamud on suured, võtab nendest lõplikult vabanemine aega ja mõnikord sigineb kusagile jälle suurem koloonia. Samas pole tüütud kaaselanikud kaugeltki mitte valdav probleem.

Kui kallis?

Kinnisvara on Lasnamäel, nagu öeldud, muust Tallinnast pisut odavam, kuigi uusarenduste hulgast leiab ka juba üsna kalleid elamispindu.

Uute või renoveeritud kahe- kuni kolmetoaliste korterite hinnad jäävad Lasnamäel 53 000 ja 243 000 euro vahele, kuid viimase näol on tõesti tegemist juba väga luksusliku pakkumisega.

Sama suure korteri üürihind jääb 350-600 euro vahele. 

Maju on Lasnamäel pakkuda vaid seitse, nende hinnad jäävad 40 000 ja 530 000 euro vahele, kusjuures paljud pakutavatest on vanemad kortermajad, mis tervikuna müügile pandud.

Kortermajad Lasnamäel. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Kortermajad Lasnamäel. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Koolid?

Lasnamäel on hulganisti nii vene kui eesti õppekeelega üldhariduskoole, teiste hulgas tegutseb ka täiskasvanud õppijale suunatud gümnaasium ning Mehaanikakool.

Alusharidust pakuvad linnaosas mitmed lasteaiad, mõned neist venekeelsed. Leidub ka eralasteaedu ja lastehoidusid.

Huvikoolidest tegutseb siinkandis Lasnamäe Muusikakool, Helen Doroni inglise keele õppimise kool ja paljud teised. 

Sõnaga: hariduse omandamise võimalustest Lasnamäe piires puudu ei tule.

Aga töö?

Kuna tegemist on Tallinna linnaosaga, pole kodulähedase töökoha leidmisega erilisi probleeme, sest Lasnamäelt pääseb kõikjale üle Tallinna üsna mugavalt ja vähese vaevaga.

Kohapeal võib töökoha leida haridusvaldkonnas, ametnikuna või teenindussektoris. 

Et Lasnamäe asub Tallinna servas, pole ülearu keeruline käia tööle ka linnalähedastesse piirkondadesse.

Lasnamäe turg. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Lasnamäe turg. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: Liis Treimann

Mida vabal ajal teha?

Tallinna elanikuna ei pea lasnamäelane vaba aega veetes kindlasti oma linnaosaga piirduma, nii et aja sisustamiseks saab siin elades tegeleda ükskõik millega, milleks linn võimalusi pakub. 

Kui aga kodust väga kaugele ei taha minna, saab aeg kindlasti ka linnaosasiseselt kindlasti kenasti veedetud: Lasnamäel tegutseb palju spordiklubisid, mitmeid põnevaid ringe. Sportimiseks on tingimused head ka õues.

Leidub huvitavaid söögikohti, palju erinevaid kauplusi. Pere pisematele on rohkelt mänguväljakuid.

Kultuurikeskustes pakutakse meelelahutust ka neile, kes alalõpmata spordiga tegeleda ei viitsi. Võrreldes ülejäänud linnaga on Lasnamäel rohkesti vaba aja veetmise võimalusi ka venekeelsele elanikkonnale.

Kunst Lasnamäel. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Kunst Lasnamäel. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kuhu sööma minna?

Kohalikud soovitavad Lasnamäel julgelt proovida igasuguseid erinevaid esmapilgul ehk pooleldi nurgatagustena tunduvaid söögikohti: kuna siia on sattunud kokku elama hulgaliselt inimesi endistest vennasvabariikidest, pidavat elamus garanteeritud olema, sest sageli saab üsna soodsa rahaga suurepärase kõhutäie.

Kindlasti soovitatakse proovida erinevaid sushikohti, sest kuuldavasti pidi nii mõnestki neist saama paremat sushit kui ühestki teisest kohast Tallinnas. Oma lemmikuid nimeliselt keegi aga reeta ei taha - kardetakse tungi ja sellest tulenevat kvaliteedilangust.

Midagi veel?

  • Kui Lasnamäe oleks eraldi linn, oleks see suuruselt teine Eestis.
  • Tallinna linnaosadest on see suurima elanike arvuga, nii et üksildust siin ilmselt tundma ei pea.
  • Lasnamäe kasvab ja areneb pidevalt: vähe sellest, et sinna tuleb elanikke üha juurde, on seal eriti viimastel aastatel hoogustunud ka kinnisvaraarendus. Kinnisvaraportaali KV.EE andmetel on Lasnamäel hetkel pakkuda tervelt 12 uusarendust.
Lasnamäe õigeusu kirik. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Lasnamäe õigeusu kirik. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles