9 enamlevinud viga, mida aia kujundamisel tehakse

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduaed.
Koduaed. Foto: www.scanpix.ee

Koduaeda planeerides ei osata teinekord korralikult ei alustada, ega ka lõpetada. Siin on mõned eksisammud, mida oma koduaias vältida võiksid.

1. Mida vähem, seda parem

Hobiaednike entusiasm on suur ning tihtipeale kiputakse taimi istutama rohkem, kui tegelikult ühte peenrasse optimaalselt mahtuda võiks. Peenarde puhul on tagasihoidlikkus pigem voorus, sest igal taimel on vaja omaette kasvuruumi ja ligipääsu päikesevalgusele.

2. Lähedus kodule

Ära istuta oma põõsad-puud liialt lähedale koduuksele. Taimed kasvavad ning aja jooksul võib ümbritsev keskkond neile või su kodule hoopis karuteene teha. 

3. Tutvu oma aiaga, enne kui alustad

Enne koduaia kujundamist, tasuks tutvuda selle omaduste ja võimalustega. Tee kindlaks, milline on pinnas ning kas ihaldatud taimed oma kasvutingimuste poolest üldse sobivad planeeritavasse aeda. 

4. Plaanimajandus

Kodu luues lähtud sa kindlasti mingist konkreetsest plaanist või ehitusprojektist. Ka aia kujundamisel tasuks kõik ideed ja plaanid esmalt paberile kirja panna ja alles siis kaaluda variante oma mõtete elluviimiseks.

5. Kodu ja aed kui tervik

Aed on osa su majapidamisest ja üheskoos majaga võiksid nad moodustada sümbioosi. Paljud inimesed ei oska paraku kahte lüli ühendada ja seetõttu võivadki tulemuseks olla kaunid aiad, mis elumajale lisaväärtust ei paku. 

6. Trendid ja reaalsus käigu käsikäes

Sulle meeldib ammutada inspiratsiooni erinevatest ajakirjadest ja Pinteresti piltidest, ent koduaiast avanev reaalsus on teine? Paraku on see reaalsus paljude aiapidajate jaoks erinev. Täpselt nii palju kui on erinevaid aedu, on ka erinevaid inimesi ja lahendusi. Ära lase ennast teiste aiapidajate täiuslikena näivatest aedadest heidutada - sinu aed on täpselt sinu enda nägu, nii et tunne uhkust saavutatu üle!

7. Saagu valgus!

Selgub, et valgustuselementidel on su aias päris mitu eesmärki täita. Lisaks hoovi valgustamisele saad sa valguse abil rõhutada oma ka oma taimede figuuri ja esteetilisi omadusi.

8. Sa oled liiga korralik

Sinu aeda iseloomustab teistele aiapidajatele piinlikkust valmistav kord ja puhtus? Lase püksirihm veidi vabaks ning anna taimedele võimalus vahelduseks omasoodu vohada. Oled sa kunagi looduses kohanud organiseeritud ja viimse detailini täiuslikku lillekooslust? Ilmselt mitte, seega anna ka oma koduaiale võimalus teinekord metsikum välja näha. 

9. Muud detailid

Maastikuarhitektuur ei seisne vaid taimedes, puudes ja põõsastes. Too oma koduaeda mõni täiendav detail, kas siis mõne kivimüraka või käsitsi kaevatud tiigi näol. Tähtis on leida tasakaal ning kooskõla looduse ja disaini vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles