Kasulikud nipid: milliseid töid tasub sügisel koduaias ette võtta?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leht.
Leht. Foto: www.flickr.com

Rohenäppude ja hobiaednike sõrmed ilmselt juba sügelevad uue hooaja eel. Päevad jäävad järjest lühemaks ning kõik tarvilik oleks vaja kiiremas korras ära teha. Siin on sulle pisike meelespea, enne kui alustad.

Vaata kriitilise pilguga üle oma kasvuhoone

Peale saagikoristust tasub kasvuhoone üleliigsest mustusest ja taimejäänustest puhastada. Niiviisi väldid haiguste ja kahjurite teket ning teed omale hea ettevalmistuse eelolevaks hooajaks.

Sibulad mulda!

Sügiskuudel saad teha ettevalmistusi kevadel tärkavate sibullillede tulekuks. Sibulate ja mugulate mahapanekul jälgi kindlasti, et need saaksid mulda asetatud vähemalt kolme sibula sügavusele. Kui sibulate istutamine venib aga väga hilisele perioodile, võid need julgelt istutada pisut sügavamale kui tavaliselt. Külmakartlike taimede sibulad ja mugulad võta aga maast üles, lase neil päikese käes veidi kuivada ning jäta seejärel hoiupaika kevadet ootama.

Viljapuude harvendamine

Viljapuid siit-sealt harvendades teed esiteks teene iseendale ning teiseks parandad ka puude heaolu ning vitaalsust. Viljaalgete harvendamine hoiab ära olukorra, kus puu võib ennast liigseid vilju kandes ära kurnata. Viljaalgeid ja uusi võrseid kergelt näpistades saad ennetada ka okste lõplikku murdumist.

Püsitaimede hoolduskuur

Esmalt hoolitse selle eest, et koduaia haiged taimed saaksid piisavalt palju tähelepanu. Lõika ära haigete taimede maapealne osa, et haiguste tekitajate hulka vähendada. Tervetel istikutel jäta tagasilõikamisel alles 10-15 cm varrest. Kevade saabudes võid neile veel ühe uuenduskuuri teha, ent jälgi kindlasti, et kõik toimingud saaksid tehtud peale tugevamaid öökülmasid.

Ilu- ja marjapõõsad, leht- ja okaspuud, hekid, viljapuud kui ka ilutaimed võivad talve eel vajada täiendavat väetamist, seega ära unusta ka neid enne talve tulekut mineraalainetega kostitada.

Muld kobedaks!

Oktoobris-novembris võid asuda koduaia mulda kobestama, et hävitada sinna talvituma kogunenud kahjurid. Kahjurite hävitamiseks piisab ainuüksi sellest, kui kaevad mulla labidasügavuselt läbi. Sellist meetodit rakendades ei jõua kahjurid end enne talve tulekut uuesti mulda tagasi asustada. 

Kui taevast sajab lehti

Rohimine on vaieldamatult üks tähtsaimaid ettevõtmisi sinu koduaias. Sügise saabudes on oluline ära riisuda ka kõik mahakukkunud lehed, et vältida kahjurite ja haiguste levikut. Kui koduaed on puhtaks riisutud, võid oma muru igaks juhuks kaaliumirikka väetisega kostitada. Niiviisi tõstad koduaias kasvavate taimede immuunsust haiguste ja külma suhtes. Samuti lood soodsad tingimused järgmise aasta juurdekasvule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles