Lihtsad disainilahendused sinu keldrile

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peegel.
Peegel. Foto: www.flickr.com

Kelder on lahutamatu osa igast majapidamisest. Ometigi eraldatakse just keldri kujundamisele kõige vähem tähelepanu ja aega. Siin on valik kitsaskohti, millega võid keldri disainilahenduste planeerimisel kokku puutuda.

Enne, kui alustad

Ulatuslikke ümberkorraldustöid planeerides tee endale kõigepealt selgeks, millist eesmärki hakkab tulevane kelder kandma. Üks võimalus on muuta seni pigem hämaravõitu kamber valgusküllaseks kontoriruumiks. Samuti võid sellest kujundada ühise koosolemise toa kogu perele, meeliköitva mängutoa või hoopis hubase magamistoa kaugetele külalistele.

Saagu valgus!

Kuna keldrites puudub üldjuhul loomulik valgus või on ligipääs sellele pigem piiratud, seavad paljud prioriteediks keldriruumide valgustamise. Tehisvalgusele lisaks on alati mõistlik ka seinad ja laed heledamat tooni võõbata. Niiviisi on soovitud efekt suurem ning üleüldine mulje toast hubasem. Suunates toas oleva tehisvalguse rohkem lae poole, muudad ka toa muuseas visuaalselt kõrgemaks.

Et varbad ei külmetaks

Kuna kelder on tavaliselt hoone kõige alumine osa, ei hiilga see just kõige kõrgemate temperatuurinäitajate poolest. Kui kamina ehituseks või elektrikamina ostuks puuduvad vajalikud vahendid, võid alati panustada erinevate tekstiilide peale. Alustuseks kata külmad põrandad korraliku vaipkattega. Kui vaipkatted ei too soovitud tulemust, võid edasi juba veidi loomingulisemalt mõelda. Siinkohal kehtib rusikareegel, et mida rohkem - seda uhkem ja loomulikult ka soojem. Muretse toolidele meelepärased toolikatted või täida tuba mõnusate patjade ja pleedidega.

Igavesti madalad laed

Kui sulle tundub, et keldriruum on liialt väike, et sinna omaette tuba planeerida, siis mõtle korraks uuesti. Ei ole olemas liiga madalaid lagesid, on vaid kehvasti lahendatud planeeringud. Kui soovid, et laed paistaksid visuaalselt kõrgemad, on äärmiselt tähtis meeles pidada kahte märksõna: vertikaalsed triibud.

Ehk leiad poest mõne vertikaalsete triipudega mööblieseme? Ka seinapilte ja muid sisustuselemente valides saad jälgida, et fookus oleks vertikaalsetel joontel. Maalide puhul võivad selleks olla puud või lihtsalt mõned abstraktsed sirgjooned. Kui sul on aga mitu pilti, mida sooviksid seina riputada, jälgi kindlasti et pildid oleks kuvatud pigem vertikaalselt kui horisontaalselt.

Kõrgete lagede efekti on lihtne saavutada ka juhul, kui muretsed ruumi mõne kõrge, ent kitsa mööblieseme või põrandalambi.

Peeglike, peeglike seina peal

Peeglid kui sisutuselemendid on tulnud selleks, et jääda. Need lisavad ruumile mitte ainult avarust ja valgust, aga ka mõnevõrra suursugusemat üldmuljet. Peegleid võid kasutada nii seintel kui ka riiulitel ruumi täiteks. Väikestes ja hämarates ruumides on soovitatav kasutada võimalikult suuri peegleid, mis võiksid ulatuda kas maast laeni või seinast seina. Paiguta peegel strateegiliselt ning eesmärgipäraselt: ära kasuta peegleid vaid selleks, et täita tühimikku seinas.

Ka peegli raami valimisel võid loominguline olla ja kasutada näiteks mõne vana akna või seinamaali raami. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles