Kuidas kujundada koolilapse õpinurk?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Esimene september läheneb ning koolijütsidel on peagi aeg seljakott selga heita ning taas koolipinki nühkima hakata. Ka koolilapse õpituba võib vajada siit-sealt veidi nokitsemist. Millele tasuks aga eriti hoolikalt tähelepanu pöörata?

Ergonoomilisi abivahendeid, toetamaks koolilapse normaalset arengut, on tänapäeval tohutult. Kõige lihtsamad põhitõed, nagu näiteks küllaldase valguse tagamine kirjutuslaual, kipuvad aga tihtipeale tagaplaanile jääma. Lapse õpinurga kujundamisel tasub kõik esteetilised arusaamad unustada ning keskenduda eelkõige funktsionaalsusele ja mugavusele.

Valgustus

Loomulikku päevavalgust jagub Eestis talveperioodil küllaltki piiratud ajaks. Kirjutuslaud oleks mõistlik paigutada seega valgusallika vahetusse lähedusse ning mitte tõkestada juurdepääsu otsesele päevavalgusele. Loomulikus valguses töötades ei väsi lapse silmad nii kiiresti kui kunstvalguse käes koolitükke tehes. Jälgi, et töökoha valgustus ei pimestaks lapse silmi, ent oleks sealjuures ka piisavalt valgusrikas. Rakendada võiks nii üld- kui ka kohavalgustust, mõlemad korraga oleks veelgi tõhusam lahendus. Valgustus võiks vastavalt vajadusele olla lihtsasti reguleeritav. 

Kirjutuslaud

Lauda valides arvesta eelkõige lapse vajaduste ja iseärasustega. Mõistlik oleks kui kirjutuslaud sisaldaks ka mõnda sahtlit või riiulit, kuhu kõik vajalik ära mahutada. Kindlasti jälgi, et lapse esimene laud oleks kooli minnes kohe piisavalt suur ja rühti toetav, et see koolilapsele aastate möödudes liialt väikeseks ning kitsaks ei jääks. 

Ergonoomilised kontoritoolid

Hea seljatoega tool on väärt investeering kogu eelseisvaks kooliteeks. Kvaliteetse seljatoega tooli valides saad juba varakult ennetada mitmete alaseljaprobleemide kujunemist. Tooli käetugede puhul tuleb jälgida, et need oleksid esiteks piisavalt toestatud ning pehmed, teravate äärteta. Tool võiks olla kõrgusel, kus lapse jalad ulatuvad maha ning küünarnukid lauale toetuma.

Ümbritsev keskkond

Selleks et lapse õppeprotsess kujuneks võimalikult efektiivseks, oleks hea kui ümberringi oleks võimalikult vähe tähelepanu hajutavaid elemente. Mõttekas on investeerida pigem hariduslikesse ning lapse loovust arendavatesse sisustuselementidesse. Erinevad postrid, graafikud ning arendavad mänguasjad teevad õppimise lapse jaoks kaasahaaravamaks ja põnevamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles