Kumb valida: ühikatuba või üürikorter?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiselamu
Ühiselamu Foto: panthermedia.net / Vladimir Rublev

Uude linna kolides tekib tudengitel tihti dilemma, kas üürida endale korter või minna oma kodinatega ühiselamusse. Siin on mõni punkt, mida mõlema valiku puhul silmas pidada.

Elu ühiselamus

  • Kommunaalid on hinnas: Erinevalt korteritest, on ühiselamutes enamasti internet, vesi ja elekter juba kuus makstava hinna sees ja midagi eraldi juurde maksta ei tule.
  • Sotsiaalsus: Kuna ühiselamus elab palju samavanulisi ja sarnaste huvidega inimesi, on seal tunduvalt lihtsam leida uusi tutvusi ja sõpru. Kes teab – ehk võib uuest toanaabrist saada sinu parim sõber?
  • Vähem vastutust: kui korteris pead võtma veenäite, maksma interneti- ja kommunaalarveid, üüri ning kõige eest ise vastutama, siis ühikas pead hakkama saama vaid veidikese koristamise ja söögitegemisega.
  • Lisavõimalused: osas ühiselamutes on eraldi ühistoad, kus on olemas suur televiisor või hunnik lauamänge. Eriti uhketest võib leida isegi väikese jõusaali.

Elu korteris

  • Privaatsus: kui ühiselamus just ühese toa eest suurt summat välja ei soovi käia, on seal enamasti raske privaatsust leida. Korterites on see aga tunduvalt lihtsam, isegi kui üürid korterit kellegagi mitme peale. 
  • Vähem reegleid: ühiselamutes on tihti reeglid sõprade vastuvõtmise ja isegi selle kohta, mis kell õhtuti majas pead olema. Korteris selliseid piiranguid ei ole ja põhimõtteliselt saad seal teha, mida ise soovid. Sama käib ka pidude korraldamise kohta, kuigi ka korteris pead siiski arvestama naabritega.
  • Rohkem ruumi: enamikul juhtudel on korteris tunduvalt rohkem ruumi kui ühiselamus. Sul on olemas köök, elutuba, magamisala ja eraldi vannituba. Ühiselamus on tavaliselt ruumi aga ainult isiklikule voodikohale ja lauale.

Ühiselamus elamine on hea variant neile, kes varem kodust kaua eemal pole olnud. Samuti on see enamasti soodsam variant, eriti veel head asukohta silmas pidades. Need, kes soovivad aga rohkem privaatsust, võiksid eelistada korterit. Kui korterit mitmekesi üürida, ei pruugi kulud minna eriti palju suuremaks. 

Nii üürikorteritel kui ka ühiselamutel on oma plussid ja miinused, kuid mõlemad on head iseseisva elu alustamiseks. Sellel, kas valida üürikorter või ühikatuba, tegelikult õiget vastust ei ole; tegemist on otsusega, mille peab iga inimene ise vastu võtma.

Allikas: Unigo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles