Fotod: vaata, kuidas eesti paar vanast saarepuust trendika diivanilaua meisterdas (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kakskümmend aastat kuuris seisnud saarepuu lauad olid paljude inimeste silmis oma elu juba ära elanud. Eestlastest paar Sander ja Iiris tõestasid aga, et vanast ja kulunud puidust saab luua midagi väga trendikat ja ilusat.

Juba mõnda aega tagasi said Sander ja Iiris omale väikese koguse erinevate mõõtmetega servamata saarelauda. «Selgus, et need saarelauad on talu lakas olnud varjul juba 20 aastat,» kirjutas paar oma blogis. Selleks, et ajaga halliks muutunud saarest midagi teha, tuleb see paari sõnul alustuseks kas hööveldada või veel parem - lasta läbi nn paksusmasina. 

Vanad ja kulunud saarepuu lauad
Vanad ja kulunud saarepuu lauad Foto: Erakogu
Perfektne laud osustus olema praoga
Perfektne laud osustus olema praoga Foto: Erakogu

«Eelnevalt valitses täielik teadmatus, mis sellest pealtnäha pehkinud ja halliks tõmbunud kihi alt välja kooruma hakkab. Alles pärast mitmeid kordi paksusmasinast läbi laskmist paljastus laua tõeline värv, süü ja praod.»

Kui materjal sai puhtaks lastud, algas loominguline protsess. «Erinevas mõõdus laudadest võivad mõned olla ideaalsed diivani- või söögilaua algmaterjalid, kuid teistest saab vaid väiksemaid asju valmistada,» kirjutas paar. Sandrile ja Iirisele jäi koheselt silma üks kindel lauajupp, milles jooksis 1/3 ulatuses tugev ning läbiv pragu. 

Laua süvendamine
Laua süvendamine Foto: Erakogu
Laua otsustasid noored viimistleda vaiguga
Laua otsustasid noored viimistleda vaiguga Foto: Erakogu

«Kindel oli see, et seda pragu tuleb eksponeerida ja mitte peita, kuid samas tuli eksponeerimiseks leida selline viis, mis pragul suuremaks minna ei laseks.» 

Seega otsustati pragunenud osa fikseerida lipsukujuliste tappidega. «Selleks lõikasime lauale pöögist lipsud ja süvendasime lauda vajalikul määral lipsude jaoks,» kirjeldasid noored protsessi. Lipsude jaoks aukude tegemisel tuli aga paaril tõdeda, et 20 aastaga kuivab saar kivikõvaks.

Kui lipsude jaoks olid laua sisse tehtud sobivad augud ning lipsud olid laua sisse fikseeritud, tuli otsustada lõplik viimistlemise viis. «Levinud sobivateks variantideks oleks olnud näiteks õli, peits või lakk. Meie otsustasime kasutada hoopis vaiku, mis rõhutas väga hästi saare mustrit ja jooni.»

Nii valmiski peale mitme vaigu kihi valamist ja mitut lihvimist lauaplaadi lõplik tulemus. Sellisel viisil tagab viimistlus paari sõnul lauale pika eluea - lauale ei teki nii kergelt kasutusjälgi ning juhul kui need tõsisemate vigastuste järel siiski tekkima peaksid, saab need välja poleerida või lihvida.

«Viimase asjana valmisid lauale valge peitsiga viimistletud jalad, mis lasevad erilisel lauaplaadil esile tulla,» kirjutasid noored.

Käsitsi valmistatud trendikas laud oleks iga elutoa fookuspunktiks
Käsitsi valmistatud trendikas laud oleks iga elutoa fookuspunktiks Foto: Erakogu
Valmis diivanilaud
Valmis diivanilaud Foto: Erakogu

Kes oleks küll osanud arvata, et halliks tõmbunud puutükist võib saada nii uhke laud?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles