«Aedniku aabits»: aiateraapiat saab kasutada nii mõnegi haiguse raviks

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Küllap on iga aiapidaja tundnud, kuidas aias viibimine või seal toimetamine päevapingeid maandab. Tuleb aga välja, et aia tervendav mõju on ka teadlaste poolt kinnitatud.

Aedade tervendavat mõju hakkasid teadlased lähemalt uurima umbes 15 aastat tagasi ja nüüdseks kasutatakse aiateraapiat nii dementsuse, hüperaktiivsuse, Alzheimeri tõve kui ka mitmete muude haiguste ravis. Ameerikas on tervendavate aedade põhimõtteid kasutatud ka avalikes parkides. Juba esimeste minutitega rahuneb hingamine, kümnekonna minutiga langeb vererõhk ja kasvab heaolutunne.

Maastikuarhitekt Kadri Maikov, kes tervendavate aedade teemal kaitses ka oma doktoritöö, kinnitab, et samu printsiipe saab rakendada ka oma koduaias. Eelkõige tähendab see lähedasemat sidet loodusega. Nii näiteks võiks luua istumiskohti taimede vahele, et tunnetada värve, lõhnu, kuulda taimede sahinat tuules ja jälgida putukate toimetamist. Maikovi sõnul on leitud, et kõige paremat mõju avaldavad jahedates toonides istutusalad, mis ühtlasi võimaldavad pikendada väljasviibimise aega pimedani.

Aedade tervendavast mõjust lähemalt ja näpunäiteid, milliseid võtteid oma koduaias kasutada, räägib Kadri Maikov «Aedniku aabitsa» saates reedel kell 19:35 Kanal11-s ja laupäeval kell 10:30 Kanal2-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles