Lugeja küsib: kuidas saada lahti kuivaineputukatest? (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

«Juba tükk aega on mul olnud köögis probleemid kuivaineputukatega. Olen proovinud neist mitmeid kordi vabaneda ja kõik toiduained ära visanud, aga ikka pole see tulemust andnud. Kuidagi leiavad nad oma tee minu toidu sisse tagasi. Kuidas ma neist küll lõplikult lahti saan?» küsib lugeja.

Vastab Tomson OÜ kahjuritõrje spetsialist Juhan Tomson:

Meie köögikapist võib leida mitmeid erinevaid putukaid. Nendest toidukahjurina on enam levinud jahumardikad ja jahukoid e. jahuleedikud.

Jahuleediku, (Ephestia kuehniella) kes elab veskites ja leivatehastes, toome vahetevahel pahaaimamatult ise koju. Kui näiteks veskis on jahupakki koimuna sattunud ja te selle poest ostate, areneb see toatemperatuuril kiiresti edasi ja nii need ussikesed jahu sisse saavad. Tõugud eelistavad nisujahu, kuid neid esineb ka teistes jahu- ja pagaritoodetes. Samas on nad võimelised nakatama ka ladudes seisvaid jahupakke ja muid kuivaineid. Eriti, kui kaup on lattu või poodi kauaks seisma jäänud. Samas kui kuivained kodus kaua seisavad, levivad nad ka teistele kuivainetele.

Jahuleedik võib meie koju jõuda ka lõunast imporditud maitseainete või kuivatatud puuviljadega. Tõuk eritab ämblikuvõrku meenutavat kiudu, mis põhjustab jahu paakumise. Hall paakunud mass sisaldab rohkesti tõukude väljaheiteosakesi ning selles massis tõugud ka nukkuvad. Liblikad, keda me kõige rohkem pelgame, ei söö üldse ning lendlevad ringi öösiti. Päeval istuvad nad hämarates varjulistes kohtades seintel ja laes, tiivad kokku pandud.

Kui majas on jahuleedik, tuleb enamasti kõik jahud ja helbed halastuseta hävitada ning kuivainekapp äädikalahusega üle pesta. Soovitatav on ka vaadata kinnistesse kuivainepakkidesse, mis poest koju toodud, eriti kui tegu on mahetoodanguga. Sinna pole säilitusaineid ja muud koide elu ebameeldivaks teha võivat lisatud ning aeg-ajalt võib paratamatult mõne soovimatu tegelase jahupakist toimetamast leida.

Et ebameeldivaid üllatusi ei tekiks, oleks soovitav hoida kuivained kindlalt suletud purkides. Abi võib olla ka sellest, kui poest ostetud kuivained enne purki panemist hoida paar päeva sügavkülmas. Kindlasti hävitab see vastsed, enamasti ka munad.

Kui kõik kapid on üle kontrollitud ja vähegi kahtlased kuivained ära visatud, tuleb nad väga hoolikalt äädikaveega üle pesta, soovitavalt ka riiulid eemaldada ja servad pesta. Kergema nakkuse korral on sellest kodumajapidamises ka abi, Samuti võiks kasutada jahuleediku feromoonpüüniseid, kuid tuleb arvestada, et need ei hävita mune ega vastseid ja on pigem kontrolliks.

Kui probleem ei kao, on mõistlik pöörduda spetsialisti poole, sest enamasti on vaja ka professionaalseid vahendeid ning suuremate pindade töötlust, eriti näiteks kappide tagused. Professionaalset tõrjet pole vaja karta, sest üldjuhul mürk toiduainetega kokku ei puutu, samas kasutatakse enamasti pikaajalise toimega preparaate, mis toimib ka tagantjärele.

Kõik see jutt kehtib üldjuhul ka jahumardika korral.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles