Viis koristusnippi, mida tänapäeval enam järgida ei tasu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kui kasutad siiani koristusvõtteid, mida vanaema sulle õpetas, siis on aeg seda muuta.

Mõni koristusnipp püsib aastate kaupa efektiivsena. Teise peaksid aga unustama ja uute võtete vastu välja vahetama.

Sa ei pea nõusid enne pesemist loputama

«Võib-olla su vanemad õpetasid sulle teistmoodi, aga tegelikult võid nõud enne masinasse pistmist loputamata jätta,» rääkis koristusekspert Brentnie Daggett Apartment Therapyle. Spetsialist selgitas, et aastate jooksul on nii nõudepesumasinad kui ka puhastusvahendid arenenud. Kui vanasti nõudepesuvahend tihti masinas plekke ei eemaldanud, siis tänapäeval enam sellist probleemi ei ole. «Enne nõude masinasse pistmist kraabi nendelt lihtsalt suuremad jäägid maha. Loputamine pole vajalik,» rääkis spetsialist.

Ära jäta suurpuhastust kevadesse

Kevadine suurpuhastus on juba pikka aega nii mõneski peres traditsiooniks olnud. Koristusekspert Olivia Joyce'i arvates ei peaks aga suurpuhastuse tegemiseks kevadet ootama. «Arvan, et suuremat sorti koristuse peaks läbi viima igal aastaajal,» selgitas naine. «Sellisel juhul ei võta koristamine nii kaua aega ja suveks saab välja visata talve asjad ja vastupidi.»

Foto: www.flickr.com

Pesu ei pea värske õhu käes kuivatama

Vanasti riputati kogu pesu nööri peale kuivama ja vahel lasti sellel isegi üle aknaääre rippuda. Vanemad inimesed väitsid, et vaid õues saab pesu täielikult puhtaks ja värskeks. Koristusspetsialist Diane Baroni sõnul pole see aga vajalik. «Tänapäeval võib näiteks linnades olla õhk nii saastunud, et pesule tuleb hoopis rohkem baktereid peale, kui neid päikese käes hävineb,» rääkis naine. «Pesu võib vabalt ka kuivatis või toas pesurestil kuivatada.»

Ära kasuta tindiplekkide eemaldamiseks juukselakki

Vanasti oli juukselakk põhiline asi, millega riietelt tindiplekke eemaldati. Koristusspetsialistide sõnul on aga tänapäeval juukselakkides alkoholisisaldust vähendatud ja enam need tindiplekkide vastu ei aita. «Kasuta parem puhastamiseks mõeldud alkoholi – kata sellega plekk ja hoia rätikut vastu seda. Vajadusel korda protsessi,» õpetas Baron.

Ära kasuta tolmuharja

«Vanasti kasutati koristamisel alati tolmuharja, eriti veel lampide puhastamiseks. Tegelikult pole see aga väga mõistlik,» selgitas spetsialist. Kuiv tolmuhari ajab lihtsalt tolmu õhku laiali. Selle asemel peaks hoopis eelistama niisket lappi, mille külge kogu tolm külge hakkab ja selle sealt hiljem maha loputada saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles