Lihtne nipp, kuidas tüütutest äädikakärbestest vabaneda

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äädikakärbsed
Äädikakärbsed Foto: www.flickr.com

Tüütud äädikakärbsed võivad paljuneda nii kiiresti, et vahel tundub justkui oleks terve tuba neid täis. Kuidas nendest putukatest lahti saada?

Nüüd kui viljad valmivad ja köögilaual ilutsevad tihti värsked marjad ja puuviljad, on ilmselt tunginud sinu koju ka mõni äädikakärbes. Et nad paljunema ei hakkaks, peaks nendest kuidagi lahti saama. Õnneks on selleks lihtne nipp.

Erinevalt suurtest putukatest, ei anna äädikakärbseid ükshaaval maha lüüa. Nad on nii väikesed, et tihti pole märgata neid endidki, rääkimata nende munadest ja vastsetest.

Selleks, et kärbsed paljunema ei hakkaks, tasuks soojade ilmadega alati prügi tihedamini välja viia ja jälgida, et kapinurgale ei jääks mõni õunasüdamik või mädanenud ploom. Samuti peaks tihedamini ära viima taarat või hoidma seda kuskil mujal, mitte köögis. Nimelt meeldivad äädikakärbestele tohutult alkoholiga määrdunud veinipudelid või õllepurgid.

Vahel on aga ennetamiseks liiga hilja ja kodu on juba kärbestega täitunud. Sellisel juhul on lihtsaim viis valmistada ise äädikakärbestele püünis: selleks võta mõni purk või anum ja kalla sinna midagi, mis äädikakärbsed kohale meelitaks (nt äädikat, õlu või veini). Selleks, et kärbsed aga anumast välja ei pääseks ja sinna kinni jääksid, peaksid purgi katma kaanega, milles on mõned väiksed augud. Nende kaudu oskavad nad küll hõlpsasti purki siseneda, aga väljasaamisega on juba raskusi. Kui purk putukatega täitub, tee see puhtaks või viska välja.

Milliseid nippe oled sina äädikakärbestest vabanemiseks kasutanud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles