Lugeja küsib: kas koduhoovist puu eemaldamiseks on vaja luba? (5)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

«Mind on hoovis juba pikemat aega häirinud üks suur kasepuu, mis kogu päikese ära varjab. Kas oma krundil puu eemaldamiseks on vaja luba või võin selle lihtsalt maha saagida? Sellist ohtu ei ole, et see liinidesse või majade peale kukkuda saaks,» küsib lugeja.

Riigi Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Aderi sõnul tuleks seda, kas kõrghaljastuse mahavõtmiseks on vaja luba või mitte, uurida kohaliku omavalitsuse haljastuse või heakorra eeskirjast. «Kusjuures omavalitsuste kaupa võib seal erinevusi olla,» selgitab Ader.

«Kui tegemist on eraaiaga, mis pole kaitsealune objekt, siis riigi keskkonnaamet seda ei reguleeri. Seega tasub pöörduda vastava piirkonna kohalikku omavalitsusse või tutvuda omavalitsuse vastava eeskirjaga,» soovitab Ader.

Tallinna haljastuse osakonna juhataja ja linna maastikuarhitekti Kristiina Kupperi sõnul on üldiselt vajalik puu raiumiseks luba, kui tüve läbimõõt 130 sentimeetri kõrguselt juurekaelast (maapinnalt) on rohkem kui 8 sentimeetrit. Raieluba ei ole vaja viljapuu mahavõtmiseks ja metsa reguleerib metsaseadus. «Soovitan kaaluda ka puu hoolduslõikust, mis võimaldab varjamise probleeme tihti lahendada ilma, et puu maha peaks võtma,» soovitas Kupper.

Tallinnas raieloa saamiseks tuleb täita internetis või posti teel taotlus, mille põhjal väljastatakse vastavad load. Tartus, Pärnus ja teistes linnades leiab raieloa avalduse vormid linnade kodulehekülgedelt. Need tuleb ära täita ja saata linnavalitsusele kas e-maili või postiga või hoopis ise kohale viia.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles