Viis taime, mis sobivad hästi õietolmu allergikutele

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petuuniaid ei tekita samuti allergikutele probleeme
Petuuniaid ei tekita samuti allergikutele probleeme Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Õietolm võib muuta allergikute elu keeruliseks - mõned lilled, näiteks korvõielised, tolmlevad nii palju, et vahel pole õues aevastamata võimalik käiagi.  Samas on olemas taimi, mis allergiat ei tekita, kuid näevad koduaias või lillepotis täpselt sama ilusad välja.

Asalea

Kuigi asalead on üpris nõudlikud ja vajavad pidevat hoolitsemist, on need allergikutele sobilikud. Nimelt tolmlevad asalead vaid putukate abil ning õhku oma tolmu ei levita. Siiski ei tohiks kauneid õisi liiga lähedalt nuusutada, kuna tegemist on mürgise taimega.

Asalea Foto: SAKALA/PEETER KÜMMEL/SCANPIX
Asalea Foto: SAKALA/PEETER KÜMMEL/SCANPIX Foto: PEETER K

Begoonia

Need väga levinud taimed levitavad õietolmu vaid väga vähesel määral ning allergikutele ohtu ei kujuta. Niisiis võib neid vabalt amplis, potis või peenral edasi kasvatada.

Begoonia /Foto:
Begoonia /Foto: Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kaktus

Kuigi kaktuste õied peavad taime paljunemiseks tolmlema, ei tee nad seda enamasti õhu kaudu. Selle asemel jäävad taimed lootma putukatele ja lindudele, kes seda tuule asemel teevad.

Kaktus
Kaktus Foto: www.flickr.com

Hosta

Hostad on tuntud kui lehtdekoratiivse püsilillena. Aednikele meeldib taim väga, kuna need vajavad väga vähe hoolt. Kuna lilled lõigatakse tavaliselt enne õide puhkemist ära, ei tekita taim allergikutele probleeme.

Hosta /Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Hosta /Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Liilia

Kuigi liiliatel on päris palju õietolmu, on seda lihtne eemaldada. Niisiis on eemaldatud tolmukatega liiliad head lilled, mida allergikutele lõikelillena kinkida. Tolmukate eemaldamisel ole aga ettevaatlik - need võivad näppudele ja riietele tugeva pleki maha jätta.

Liilia /Foto: ELMO RIIG/SAKALA
Liilia /Foto: ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Samuti on The Spruce'i andmetel allergikutele veel sobilikud näiteks orhideed, petuuniad, roosid ja tulbid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles