Kuidas saada lahti riietel ja nahal olevatest marjaplekkidest?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

«Mida kiiremini marjaplekist lahti saad, seda parem,» rääkis koristusekspert Becca Napelbaum The Kitchenile. Kuidas seda aga täpselt teha?

«Paljudes marjades nagu ka veinis, leidub parkaine tanniin. Kusjuures seda ainet kasutatakse ka kangaste värvimiseks,» rääkis koristusekspert Becca Napelbaum. «Nii veini- kui marjaplekkidest vabanemiseks ei tohiks aga plekki kunagi lihtsalt hõõruda. Sellisel juhul imbub see aina sügavamale kiududesse,» rääkis Napelbaum. Kuidas siis aga pleki korralikult puhtaks saab?

Marjaplekkide eemaldamine kangalt

Kui leiad riidelt või kangalt mõne marjapleki, kraabi sellelt maha kõik jäägid ja hoia plekki külma vee all. Kui riide pahupoolt vastu kraani surud, aitab see plekki kiududest välja suruda.

Kui aga plekk on juba riidel tükk aega olnud, proovi seda enne vee all loputamist lahustada: selleks hoia plekil midagi happelist, näiteks sidrunit või äädikat. Lase happel paar minutit seista ja siis loputa see maha.

«Kui plekk on lahti tulnud, pista riie pesumasinasse ja pese seda tavalise pesupulbriga. Kasuta pesemiseks võimalikult kuuma temperatuuri. Kui pärast pesu plekk ikka maha ei ole tulnud, lase plekil veelkord äädikas või sidrunhappes seista. Seekord umbes 15-20 minutit. Pleki eemaldamiseks võib proovida ka vana hambaharja kasutada,» selgitas Napelbaum.

Marjaplekkide eemaldamine köögipindadelt

Kuna marjad jätavad pleki igale poorsele pinnale, võivad need jätta jälje ka lõikelauale, laminaadist köögipinnale või vuugitäitele. Kui tavaline puhastusvahend plekke ei eemalda, proovi plekki hõõruda söögisoodast ja veest valmistatud pastaga. «Siis lase plekil umbes tunnikene seista ja pühi pasta pinnalt maha,» andis Napelbaum nõu. «Ära aga hõõru seda - sooda on abrasiivne ja võib pinda kahjustada.»

Marjaplekkide eemaldamine nahalt

Kui plekid tavalise seebi ja veega nahalt maha ei tule, proovi sidrunimahla. «Kuivata oma käed, pigista pihku sidrunimahla ja hõõru käsi kokku. Seejärel loputa mahl toasooja veega maha,» õpetas Napelbaum.

Veel üks võimalus

Kui midagi muud ei tööta, soovitab Napelbaum kasutada plekkide eemaldamiseks küünelakieemaldajat. Naine soovitab aga eemaldajat enne väikesel alal katsetada ja alles siis puhta lapiga pinnale kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles