Populaarne idee soodsaks elamuehituseks kukub kolinal läbi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekonteineritest kortermaja.
Merekonteineritest kortermaja. Foto: VidaPress

Taaskasutus on moes ka ehituses ja arhitektuuris, seda nii majanduslikel kui loodussäästlikel põhjustel. Kuid mitte kõik esmapilgul väga säästlikud lahendused ei pruugi seda tegelikult olla. 

Palju aastaid on spekuleeritud, et merekonteineritest kodud on lahendus elamukriisile: odav  võimalus ehitada kiiresti hulganisti kodusid paljudele inimestele, kas või põgenikele. Tõde, nagu selgub portaalis Politico ilmunud artiklist, on hoopis teistsugune.

Foto: VidaPress

Ameerika Ühendriikides Detroidis asuv ehitusfirma Three Squared on spetsialiseerunud sellele, et merekonteineritest kodusid ehitada. Firma tegevdirektor Leslie Horn räägib, et huvi nende vastu on tohutusuur ja kliendid ei jõua ära oodata, millal esimesed majad  turule tulevad. Ruutmeetri hind sellises elamus peaks tema sõnul tulema kusagil 300 euro kanti ning majad, mida nemad toodavad, maksaksid seega 150 000 kuni 200 000 eurot. Tegemist pole minimajade, vaid täismõõdus pereelamutega.

California arhitekt Peter DeMaria ütleb aga, et kuigi merekonteiner ise tuleb tõesti üsna odavalt kätte, siis lahendust elamukriisile neist siiski oodata ei maksa. Nimelt viivad kõik kaasnevad kulud majahinna nii üles, et firmalt merekonteinerist ehitatud maja ostmine taskukohane kindlasti kunagi olema ei saa. Kui tahad sel moel soodsat kodu, pead selle ise valmis ehitama - firma on kohustatud järgima teatud eeskirju nii toru- kui elektri- ja soojustustöödel, mis muudavad kogu ettevõtmise väga kulukaks.

Maja merekonteinerist.
Maja merekonteinerist. Foto: VidaPress

Horn omakorda väidab, et hoolika planeerimisega on võimalik kulud miinimumi viia, kuid ehituseksperdid on siiski seda meelt, et taskukohaseks neid hindu viia ei ole võimalik, pigem on tegu laheda arhitektuurilise lahendusega maksejõulistele hipsteritele, kes ei taha traditsioonilst viilkatusega äärelinnamaja.

"Neid maju ei saa odavalt teha, kui sa toodad neid ametlikult edasimüümiseks. Merekonteinerist on kahtlemata võimalik ehitada väga erilise, laheda ja luksksuliku elamu, kuid soodsa säästukodu - kindlasti mitte," ütleb arhitekt Mark Hogan. Teised temaga üldjoontes  ühel nõul olevad arhitektid ütlevad, et ainus võimalus, kuidas  hinnad saaksid püsida taskukohasena, on kasutada konteinereid sellisena  nagu nad  on, tehes võimalikult vähe muudatusi. Kuid ka sellele vaidleb Horn vastu - nemad kavatsevad pakkuda inimestele võimalust disainida endale täpselt meelepärane kodu ja hoida sellest hoolimata hinnad madalal.

"Detroit on innovatsiooni pealinn. Siin on teisigi imelisi lugusid juhtunud, miks ei võiks siis meie taskukohaste konteinermajade plaan läbi minna?" küsib ta.

Foto: VidaPress

Kas oled ise merekonteinerisse kodu või suvila ehitanud? Saada meile fotosid SIIT või postita meie Facebooki-lehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles