Eesti kinnisvara hinnad hakkavad järjest kiiremini tõusma

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendus Tallinnas.
Uusarendus Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kinnisvaraportaali KV.EE hinnaindeks on kiiresti tõusma hakanud - on selle põhjuseks hinnahüpe kinnisvaraturul?

Portaali KV.EE elamispindade müügipakkumiste keskmist hinda kajastav KV.EE indeks on läinud senisega võrreldes kiiresse tõusu. Hinnaindeks näitab 91,8 punkti, mis on seniste horisontaalsete liikumiste asemel eelmise aasta näitajast märgatava 8,5 protsenti kõrgemal.

Hinnaindeksi ootamatult kiire kasvu taga ei ole erakordne hinnahüpe kinnisvaraturul. Hinnaindeksi tõus on tingitud pakkumiste struktuursest muutumisest ehk asjaolust, et portaali KV.EE pakkumistest moodustab üha suurema proportsionaalse osa uute korterite pakkumiste hulk.

Korteriarendusest suur osa Tallinnas-Harjumaal, kus juba ainuüksi asukohast tulenevalt on kinnisvara väärtus ja seega pakkumishinnad kogu Eesti keskmisest kõrgemal. Nii kasvatab pealinna ja selle ümbruse uute elamispindade pakkumisse lisandumine kogu KV.EE hinnaindeksiväärtust.

KV.EE hinnaindeksi tõusu taga ei ole siiski ainult tehnilised tegurid. Elamispindade, sh korterite hinnad kerkivad vääramatult. Kogu Eesti korteritehingute keskmine hind oli maa-ameti andmetel mai kuus aastatagusest 2,7 protsenti kõrgemal. Tallinna hinnatõus oli samal ajal 5,7 protsenti.

Arvestades nõudlusele jõudu andvaid tugevaid tegureid nagu madal tööpuudus, kasvavad palgad ja soodsad laenutingimused, on tegemist isegi pigem madala või mõõduka elamispindade tõusuga. Eeldusel, et majanduskeskkonnas olulisi muutusi aset ei leia võiks lähiperspektiivi osas prognoosida KV.EE hinnaindeksi kasvu mõõdukat kiirenemist.

FOTO:
FOTO: Foto: KV.EE
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles