Lugeja küsib: kas populaarsust koguvad katuseterrassid on ikka nii otstarbekad, kui reklaamitakse?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lind terrassil
Lind terrassil Foto: www.flickr.com

«Üha rohkem on mul silma jäänud kuulutused hoonete kohta, kus reklaamitakse välja mõnusaid ja uudseid katuseterrasse. Kuna elan ise aga linnas üheksandal korrusel ja sageli istuvad minu rõdul tüütud kajakad ja tuvid, siis tekkis mul küsimus: kas katustel on üldse võimalik näiteks normaalselt einestada, ilma et linnud tüütama tuleks? Kas trendikad katuseterrassid ikka on nii roosilised kui reklaamitakse?» küsib lugeja.

Vastab keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi:

«Miks lähevad inimesed linnadesse - seal on hulgakesi koos turvalisem, soojem, kergemini kättesaadavam söögipoolis, rikkalikum valik elupaiku ja meelelahutust. Suuresti samad põhjused meelitavad linna ka linde.

Katuseterrassides ei ole lindude pesitsusvaliku suhtes midagi erilist, võrreldes lahtiste rõdude, lamekatuste, avatud pööningutega. Erinevad linnud valivad endale pesituspaigad sõltuvalt oma evolutsiooni käigus kinnistunud eelistustest.

Katuseterrassidel võib inimene ehk rohkem kokku puutuda erinevate kajakate ja kodutuviga. Kui nendel terrassidel on kergesti leitav ja kättesaadav lindudele maitsev toit (rääkimata läheduses toimuvast lisasöötmisest), paigale on kerge juurdepääs ning seal on enamasti inimesevaba rahulik ja turvaline keskkond, on osapoolte kohtumisel ka konfliktid kerged tekkima.

Samas, kui terrassidel valitseb puhtus ning pesitsusperioodi eel on lindudele ennetavalt ja arusaadavalt märku antud, et nendel kohtadel on olemas seal sageli tegutsev peremees, ei tohiks suuremat tüli tekkida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles