Veider asi, milleks sinu vanavanemad saia kasutasid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Sinu vanavanaema pidi nutikaid koristamise nippe välja mõtlema juba ammu enne interneti tulekut. Ilmneb, et isegi Google'i abita suudeti välja mõelda geniaalseid ideid, mis tänini koristamisel kasuks tulevad.

Juba ammusest ajast on kasutatud tubade lõhnastamiseks sidrunikoori ning esemete puhastamiseks äädikat. Lisaks tõhusale äädikale saab aga kodu puhtaks isegi saiaviiluga, vahendab Country Living.

Kui saialt krõbedad ääred eemaldada ning see palliks voolida, võib ühest saiaviilust saada universaalne kustukumm. Selle käsnjas materjal eemaldab kriimud ja mustuse seintelt, tapeetidelt, köögikappidelt ja paljudelt muudelt pindadelt. «Mustuse ja plekid imab endasse saias olev gluteen,» selgitab koristusspetsialist Toni Hammersley.

Seinte ja pindade puhastamine polnud vanasti saiale ainuke veider otstarve – mehe sõnul kasutati saiapuru enne kustukummide tulekut ka näiteks hariliku pliiatsi paberilt kustutamiseks. 

Plekkide eemaldamiseks ei tule pinda aga kustukummi kasutamise kombel hõõruda: saiast vormitud pall tuleb hoopis suruda korraks plekile ning siis uuesti üles tõsta.

Sai on hea vahend ka näiteks ümber läinud vedeliku või kohviveski puhastamiseks. Samuti saab saiaga hästi mööblit ja pildiraame poleerida. Kui purunenud on mõni klaasist ese, saab saiaviiluga õrnalt kildudele surudes need kiiresti kokku korjata.

Isegi kui tänapäeval on turule tekkinud hunnik keemilisi puhastusvahendeid, on sai siiani kõige odavam ja loodussõbralikum puhastusvahend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles