Looduslik putukatõrje koduaias: taimed, mis hoiavad tüütud pinisejad eemale

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Kui tunned, et oled putukamagnet ja vereimejad jahivad just sind, siis tasuks koduaia kujundamisel kasutada taimi, mis tüütud tegelased eemal hoiavad. Taimi, mis sisaldavad putukatele ebameeldivaid eeterlikke õlisid, on hea lisada ka toitudesse. Seega on võit lausa mitmekordne. 

Taimede istutamine suvalisse aianurka ei garanteeri, et sääsed üldse aiast eemale hoiavad, aga soovitatav on istutada taimed kohtadesse, kus rohkem viibida armastatakse, näiteks grilli- või puhkenurka, kirjutab Mother Nature Network.

Oluline on maja lähedusest eemaldada seisev vesi, mis sääski kohale meelitab ja kus nad paljuneda saavad.

Igatahes, kui putukad on tõeliseks tüütuseks, tasub maitsetaimede istutamisega katsetada. Maitsetaimed eritavad väikeseid kuulikesi, mis lenduvad ja suvesoojuse toimel aurustuvad. Vallanduv lõhnabukett on inimesele meeldiv, aga sääsed ning teised putukad vihkavad seda. 

Basiilik

Basiilik hoiab eemale kärbsed ja sääsed. Näiteks tasub istutada basiilik maja sissekäigu juurde või aias sinna, kus istuda armastatakse.

Lavendel

Lavendlit on pandud traditsiooniliselt pesusahtlitesse, sest selle lõhn peletab koisid. Taime, mis annab pesule hea lõhna, vihkavad sääsed eriti. Kui muud vahendit sääsetõrjeks võtta pole, võib proovida panna nahale veidi lavendliõli.

Sidrunhein

See taim hoiab samuti sääsed eemal. Toimeaine on eeterlik õli, mis on putukatele ebameeldiv.

Sidruntüümian 

Nagu nimigi ütleb, on taime lõhn kergelt tsitruseline. Taimele meeldib ka kuiv ja kivine maapind, kuid tingimusel, et koht on päikesele avatud. Sidruntüümiani puhul istutamisest ainuüksi ei piisa, selleks, et putukaid peletav toimeaine saaks vallanduda, tuleb lehed purustada.

Piparmünt

Taim on looduslik sääsepeletaja. Tasub meeles pidada, et kui piparmünt on istutatud peenrale, mitte potti, levib ta iseenesest ning hea levikuga taimena on temast keeruline vabaneda.

Rosmariin 

Rosmariin peletab sääski ja teisi putukaid.

Krüsanteemid 

Need ilutaimed on ebameeldivad tervele plejaadile putukatele: sipelgatele, lutikatele, puukidele, täidele – ja seda tänu krüsanteemiõie ekstraktile püreetrumile, mida kasutatakse ka kodustes putukatõrjevahendites.

Loe veel: Põhjused, miks mõned inimesed "maitsevad" sääskedele rohkem

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles