Levinud ehitusmaterjali väärkasutamine võib tervist ohustama hakata (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSB-plaadist valmistatud laud ja riiul.
OSB-plaadist valmistatud laud ja riiul. Foto: www.flickr.com

Inimesed kasutavad ettevaatamatult üha enam sisekujunduses materjale, mis pole selleks tegelikult ette nähtud, riskides sedasi enda ja lähedaste tervisega.

Viimasel ajal on saanud väga menukaks trend kasutada sisekujunduses OSB-plaati, mis on mõeldud ehitus-, mitte viimistlus- või mööblimaterjaliks. Teadlikumad isetegijad hoiatavad aga, et toksilised materjalid, mida plaadi kokkupressimisel kasutatud on, muudavad selle siseruumides kasutamiseks kõlbmatuks. Kas tegelikult on põhjust muretsemiseks?

Ehitusinsener Peeter Arikas ütleb, et OSB-plaat on karbamiidliimide-vaikudega ning puidulaastuga kokkupressitud plaat. «Tootja kirjeldab ise seda tehnoloogiat, samuti kirjeldab tema selle materjali toksilisust. Kuna plaadil on kõik sertifikaadid olemas, siis on ilmselt JOKK,» ütleb ta. 

Mis aga puudutab selle kasutamist mitte-sihtotstarbeliselt, siis siin sõltub Arikase sõnul kõik tarbijast ja tema tundlikkusest. «Kui tarbija on väga tundlik nende keemiliste ühendite suhtes, mida kasutatakse nendes vaikude-liimides, siis ei ole soovitav neid materjale kasutada siseviimistluses avatuna, ilma täiendava pindkatte viimistluseta,» ütleb ta. Tasub arvestada, et analoogsete liimidega valmistatud plaatidest, milles kasutatud laast on peenem, on tehtud enamus toodetavast mööblist.  

Arikas näeb OSB-plaatidel sisekujunduses kasutust küll: kuna need omavad võrreldes kipsplaadiga tunduvalt suuremat pindjäikust ning muljumistugevust, sobivad need tema hinnangul hästi eraldiseisvateks disaini- või konstruktsioonielementideks, näiteks barjäärseinaks või ukseplaadiks. «Kui näiteks niiskes ruumis ei pea kipsplaat üle 4-5 aasta vastu, siis OSB-plaadi vastupidavus on suurem. Kasutuse juures tuleb kindlasti meeles pidada, et mida kõrgem on plaati ümbritseva ruumi temperatuur - ma mõtlen siin temperatuure, mis on eluruumide normidest +21 suuremad -, seda intensiivsem on viimistlemata plaadist materjaliaurude eraldumine. Seega saunaruumis ei ole need plaadid soovitavad kasutada,» räägib Arikas.

Ehituses kasutatakse OSB-plaate kandekonstruktsioonide jäigastusena nii hoone välis- kui ka sisepinnas. Samuti katuse alusroovitusena. Samuti kasutatakse põrandate alusena. Kuna tänu plaadi tegemiseks kasutatavate liimidele-vaikudele tekib plaadil ka küllaltki arvestatav niikuskindlus, siis kasutatakse ka neid plaate monoliitbetoonist valude raketistena. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles