5 sagedast viga, mida grillimisel alati vältida tuleks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Väljas grillimine on peaaegu iga eestlase jaoks suvine traditsioon. Siiski tehakse toidu küpsetamisel tihti vigu, mis roogade maitset kõvasti mõjutada võivad.

Räpase grilli kasutamine. Selleks, et grilli eluiga oleks pikem ja toit tuleks võimalikult maitsev, tuleb grillivõre enne kasutamist alati korralikult puhtaks teha, vahendab Kitchn. Selle jaoks pane grill sooja ning hõõru vanad toidujäätmed grilliharjaga resti küljest lahti. Lisaks sellele, et puhastamine hoiab ära vanade kärsanud jäätmete kleepumise värske toidu külge, jääb toidule ka palju ilusam välimus.

Liigne kiirustamine. Grillimine nõuab kannatlikkust. Kui asetad liha juba külmale restile, kleepub see suure tõenäosusega võre külge kinni. Selleks, et toit jääks võimalikult maitsev, tasub süsil pärast grilli süütamist umbes 15 minutit kaane all hõõguda lasta. Alles siis on õige aeg seda toidu küpsetamiseks kasutada.

Vale kuumuse kasutamine. Igal toidul on erinev küpsemisaeg. Mõned söögid tulevad parimad, kui neid küpsetada kõrgel ja otsesel tulel, kuid teised jäävad mahlasemad, kui valmistada neid tasasel kuumusel. Näiteks burgerid, hot dogid, šašlõkk ja kanafilee on oma lühikese küpsemisaja tõttu parem küpsetada pigem tugevama kuumusega, kuid terve kana, ribid ja suured seafileed tuleks küpsetada pigem kaua ja tasase kuumusega. 

Söegrilli õhuavade unustamine. Erinevalt gaasigrillidest, on söegrillide põhjas ja kaanel tavaliselt ventilatsiooniavad. Need reguleerivad grillis liikuvat õhku, mis on väga tähtis õige kuumuse saavutamiseks. Kui nende kasutamine aga ära ununeb, võib juhtuda, et söed kustuvad enne toidu küpsemist ära või hoopis kuumus läheb nii kõrgeks, et toit võib ära kõrbeda.

Kaane liigne tõstmine. Erinevalt ahjudest ja gaasigrillidest, mis kaotavad kaane avamisel soojust, on lugu söegrillidega vastupidine. Kaane avamisel saab süsi rohkem hapnikku, mis teeb kuumuse tugevamaks ning võib toidu kiiresti üleküpsetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles