Milline piirdeaed on kõige mõistlikum koju valida?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Piirdeaedade ehitus algab tavaliselt praktilist vajadust silmas pidades. Selle järgi valitakse välja aia materjal, kõrgus ning muidugi ka selle välimus. Millised valikud aga üldse olemas on?

Enne aia paigaldamist on kasulik läbi mõelda, kas vajad kaitset tuule ja müra eest, soovid end peita naabrite ja võõraste pilkude eest või hoopiski soovid, et aed oleks minimaalselt nähtav ning ei häiriks kauneid vaateid.

Samuti tuleks aia valikul silmas pidada, et see sobituks keskkonda. Sellisel puhul tuleks arvestada oma maja välimusega, naabrite piiretega ning ümbritseva loodusega. 

Piirdeaiad võib põhimõtteliselt jagada kolme gruppi: puitaed, võrkaed ja metallaed. 

Puitaiad

Vertikaalne puitaed
Vertikaalne puitaed Foto: www.flickr.com

Puitaiad on Eestis üks levinumaid aiatüüpe. Need on suhteliselt vastupidavad ning kaitsevad tihedalt paigutatud lippide puhul nii müra kui tuule eest. Lisaks sobivad puitaiad kokku pea iga hoonega.

Puidust aiad jagunevad üldjuhul kaheks:

Kuigi kõige levinum valik on vertikaalsed puitaiad, leidub neid tegelikult aialippide paigutuse ja värvide tõttu väga erinevate välimusega. Samuti on vertikaalselt puitaeda algajal ka väga lihtne ise ehitada.

Viimasel ajal koguvad aga populaarsust hoopis horisontaalsed puitaiad. Puitlauad sedapidi paigutades hoiab kõvasti materjali kokku ning seetõttu on see ka üpriski soodne valik. Seetõttu eelistatakse seda tihti suuremate kruntide piiramiseks. 

Metallaed

Metallaed
Metallaed Foto: www.flickr.com

Kuigi metallaed ehk varbaed on esialgu kõige kulukam ja aeganõudvaim piire, on see nii tugev, et tasub end oma aastakümnete kestvusega lõpuks ära. Lisaks on need praktiliselt hooldusvabad ning peavad hästi vastu ka lumele ja lemmikloomadele. Samuti peetakse metallaedu kõige turvalistemaks aiatüüpideks, kuid sealjuures näevad need väga soliidsed ja kvaliteetsed välja.

Võrkaed

Võrkaed
Võrkaed Foto: www.flickr.com

Võrkaiad on Eestis väga levinud aiatüüp. Võrkaia eeliseks võrreldes teiste piiretega on kiirem paigaldus, ilmastikukindlus ja eriti soodne hind. 

Samas ei kaitse võrkaed müra eest, ei paku eraldatust ega kannata üleronimist. Talvel võib probleemiks osutuda ka lumi, mille koormuse all võib võrk venida või lõhkuda selle kinnitusi. 

Võrkaiad jagunevad tavaliselt kaheks: keevisvõrguks ja punutud võrguks. 

Keevisvõrgu silm on ristküliku või ruudu kujuline  ning võrgu traadid on omavahel kokku keevitatud. Punutud võrgu puhul paigaldatakse postidele pingutustraat, mille külge riputatakse võrk.

Võrgu hinna juures on määravaks võrgusilma suurus ja traadi paksus, samuti kasutatavate postide jämedus. 

Allikad: Topdoor, Piirdeaiad, TopFence,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles