Kas koju tasuks valida elektri- või gaasipliit?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektripliit
Elektripliit Foto: www.pexels.com

Uue pliidi otsingutel võib tihti tekkida küsimus, kas valida oma kööki gaasi- või elektripliit. Siin on mõlema valiku puhul mõned plussid ja miinused.

Gaasipliitide plussid

Suurim pluss gaasipliitide juures on selle kiirus. Pliidi käima lülitamine tekitab koheselt leegid, mida on elektriga võrreldes tunduvalt lihtsam reguleerida.

Kuna leegid hargnevad nii panni äärtesse kui põhja, küpsetab gaasipliit toitu tunduvalt ühtlasemalt ja kiiremini. See on söögitegemist armastavatele koduomanikele eriti tähtis pluss. 

Gaasipliite on pikemas perspektiivis reeglina ka odavam ülal pidada, eriti kui kodus on juba olemas gaasiküte.

Gaasipliitide miinused

Kui kodus eelnevalt gaasikütet olemas ei ole, võib pliidi ülesseadmine olla siiski väga tüütu ja alguses ka kulukas tegevus.

Teine miinus on gaas ise - kui pliit on sisse lülitatud, levib õhku siiski gaasi, isegi kui leeki ei ole. Kui pliit unustatakse kinni keerata, võib tekkida väga ohtlik olukord.

Gaasipliit
Gaasipliit Foto: www.flickr.com

Elektripliitide plussid

Tänapäeval müüdavad elektripliidid on enamasti kaetud stiilse klaaspinnaga. Lisaks modernsele välimusele, muudab sile tasapind pliidi puhastamise tunduvalt lihtsamaks.

Elektripliite on kergem kööki paigaldada ning hiljem ka käsitleda. Samuti on need sageli saadaval odavama hinnaga kui gaasipliidid. See teeb elektripliidi eriti sobilikuks neile, kes söögitegemisega väga tihti ei tegele.

Elektripliiti kasutades on pottidel ja pannidel ka stabiilne pind, mis amatööride jaoks söögitegemise lihtsamaks teeb.

Elektripliitide miinused

Kuigi elektripliite on lihtsam kasutada, soojendavad nad toitu tunduvalt aeglasemalt.

Samuti võivad olla need probleemiks küpsetajatele väikestes köökides - klaaspinnale laiali läinud ja sulanud suhkrut on peaaegu võimatu puhtaks saada. Klaasile tekib tihti ka selliseid plekke, mida on raske pinnalt maha küürida.

Kui elad kuskil, kus toimub tihti elektrikatkestusi, on samuti mõistlik eelistada pigem gaasipliiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles