Fotod: omapärase põhimõtte järgi sisustatud kodu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: treehugger.com

See väike suurlinnakorter on sisustatud järgides üht omapärast põhimõtet, mis väiksemal pinnal elades kodus toimuvat kontrolli all aitab hoida.

Austraalias Sydney´s asuva 24-ruutmeetrise korteri sisustamisel on peetud silmas üht põnevat Jaapani organiseerimismeetodit, mis leiutati sealmail pärast sõda selleks, et hoida tehasetootmist võimalikult efektiivsena. Kuid aastakümnete jooksul on meetod levinud paljudesse muudessegi eluvaldkondadesse, sealhulgas ka kodu sisustamisesse ja korrashoidu. Seda nimetatakse 5S-meetodiks, iga Si taga on peidus üks märksõna: seiri, seiton, seiso, seiketsu ja shitsuke. Eesti keeles tähendaks see umbes midagi sellist: sorteeri, silu, löö särama, standardiseeri ja säilita.

Foto: treehugger.com

Lühidalt kokku võttes tähendab see, et sellises kodus pole mitte midagi juhuslikku: kõik on läbi mõeldud, igal asjal on oma koht ja neid asju on võimalikult vähe. Ideaalis on paljud esemed ka multifunktsionaalsed.

Foto: treehugger.com

Selles kodus on korteri kahe elaniku kõik esemed tähtsuse järgi kategooriatesse jaotatud ja kategooriate alusel kappidesse ja sahtlitesse paigutatud: tähtsamad ees- ja vähemolulised tagapool.

Foto: treehugger.com
Foto: treehugger.com

Palju on tähelepanu pööratud ka esemete mitmele kasutusvõimalusele: köögi tööpinnast saab vajadusel suure söögilaua, elutuba magamistoast eraldav sein on aga pööratav, nii et selle külge kinnituvat telerit saab paar vaadata mõlemas ruumis viibides.

Foto: treehugger.com

Vaata rohkem SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles