Vanu keraamilisi plaate ei pea uute paigaldamiseks seinast maha lõhkuma (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Plaaditud vannituba või köögisein tahaks värskendust, aga kuidagi ei taha vanu plaate maha lõhkuma hakata? Selgub, et tänapäeval pole seda enam teha vajagi. 

«Kui on soov seinas või põrandal uuendada keraamilisi plaate, siis võib vanad jätta rahulikult alles ning panna nende peale uued plaadid,» räägib ehitusettevõtte Sakret tootesüsteemide konsultant Rene Vinkler. Tema sõnul on seejuures ainsaks miinuseks, et seinte katmisel suureneb nende paksus paari sentimeetri võrra, põranda puhul tõuseb sama palju. «Eriti põranda puhul tuleb veenduda, et uksed jäävad hiljem ilusti käima. Põrandakütte puhul tekib juurde isolatsioonikiht, mis võib mõjutada pinna soojenemist,» räägib ta. Kui see aga probleemiks pole, ei ole ühtegi takistuks, miks mitte vanu plaate üle plaatida.

Tööga alustamise eelduseks on, et vana plaaditud pind on enam-vähem korras ja plaadid tugevalt aluspinna küljes. «Kõigepealt toimubki aluspinna kontroll ja ettevalmistus. Lahtised plaadid ja vuugitäited tuleb kõrvaldada ning terve pind puhastada mustusest, tolmust, rasvast ja muust sellisest. Glasuuritud plaadid tuleb kruntida kvartsliiva sisaldava krundiga ning terve pind enne kruntimist puhastada tolmuimejaga,» juhendab Vinkler.

Vanade lahtiste plaatide eemaldamine.
Vanade lahtiste plaatide eemaldamine. Foto: sakret.de

Ebatasasused saab kõrvaldada seguga

Aluspinna väiksemad ebatasasused võib Vinkleri sõnul enne plaatide paigaldamist täita plaatimisseguga, samuti võib sellega õgvendada eemaldatud plaatidest jäänud süvendid - plaatimissegu kulub seega vastavalt rohkem kui puhtalt plaaditava pinna ruutmeetri järgi arvutades. Suuremad ebatasasused tuleb siiski pahteldada spetsiaalse tsementseguga.

Seejärel toimub pintsel-harja või rulliga terve aluspinna kruntimine ja seejärel peab pind kuivama. «Plaatimissegu tuleb segada puhtas anumas külma veega. Soovitav on kasutada mikserit kiirusega 600 pööret minutis, lasta segul seista kolm minutit ja korrata segamist. Tarduma hakkavale segule vett lisada ei tohi,» õpetab Vinkler.

Vanade plaatide kruntimine.
Vanade plaatide kruntimine. Foto: sakret.de

Plaatimissegu peab põrandakütte korral olema elastne ning see tuleb peale kanda segukammiga ja täies ulatuses tasandada. Seina plaatimist tuleb alustada põranda poolt ning plaadid tuleb kergelt lükates paigaldada segu peale, vajadusel kasutada loodi.

Plaatimissegu pealekandmine.
Plaatimissegu pealekandmine. Foto: sakret.de

Väikesed, näiteks mosaiikplaadid, tuleb segusse suruda keskelt alustades ja äärte poole liikudes, nii et plaate kooshoidev võrk oleks pingul ja vuugivahed õiged. Eriti suurte plaatide puhul tuleb silmas pidada, et plaatide alla ei jääks seguga katmata kohti ning seetõttu tuleb nii aluspind kui ka plaat katta seguga.

Plaatide paigaldamine.
Plaatide paigaldamine. Foto: sakret.de

Kui plaat paigas, siis tuleb eemaldada sellelt ja vuukidest segujäägid. Plaaditavale pinnale tuleb korraga kanda nii palju segu, kui jõutakse kuni 30 minuti jooksul plaadiga katta. Ja muidugi ühtlase vuugilaiuse jaoks võib kasutada vuugiriste.

«Pärast plaatimissegu piisavat kuivamist (üldjuhul 24 tunni möödumisel) saab täita vuugid ning peale nende kuivamist pind puhastada. Lõpuks tuleb äärevuugid ja seinte liitekohad katta silikoonhermeetikuga, mis tuleb kanda ühtlaselt vuukidesse ja tasandada,» ütleb Vinkler.

Vuukide täitmine.
Vuukide täitmine. Foto: sakret.de
Pinna puhastamine.
Pinna puhastamine. Foto: sakret.de
Liitekohtade katmine silikoonhermeetikuga.
Liitekohtade katmine silikoonhermeetikuga. Foto: sakret.de

Sellega ongi töö tehtud ja ruumile uus välimus antud ilma, et vanu plaate seinast maha lõhkuda oleks vaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles