Mis oleks, kui koliks... Viimsisse? (2)

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi
Viimsi Foto: Eero Vabamägi

Vaid viieteist minuti kaugusel Tallinna kesklinnast, paikneb üks hoopis teistmoodi koht. Seal asub võlupaik Viimsi, kus hommikul päike tõuseb merest ja õhtul loojub tagasi merre.

Miks Viimsi?

Viimsi on oma merelise oleku ja hea asukohaga võlunud nii mõnegi inimese südame. Just seal loovad kontrasti kõrvuti paiknevad vanad kalurimajad ja moodsad uusarendused.

Viimsi poolsaare vanimad leiud ulatuvad tagasi juba kolmandasse ja neljandasse sajandisse. Need tulid päevavalgele 1990. aastal muinaskalmete väljakaevamise tulemusel Pärnamäel, kus avastati üle 200 väärtusliku muinasleiu. 

Vanimad kirjalikud teated Viimsi kohta jäävad aga Taani hindamisraamatu järgi 13. sajandi keskele, kus on Viimsit mainitud kui seitsmeadramaalist küla - Uainrat.

 Rand Viimsis. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
 Rand Viimsis. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamaegi/

Mis räägib Viimsi kahjuks?

See pole küll probleemiks autoga liiklejatele, kuid päeva keskel, kui Viimsis liigub vähem inimesi, on ka bussiajad hõredamad. Kui suurema varuga ei arvesta ja bussist kogemata maha peaksid jääma, on suhteliselt kindel, et jääd lõpuks ka sihtkohta hiljaks.

Kuigi Viimsi rannast avalduvad idüllilised vaated merele, on kohalike sõnul sealses alas tihti ka päris tuuline ja jahe.

Kahjuks on oma imelise asukoha tõttu Viimsis ka eriti kõrged kinnisvarahinnad. Seetõttu peaks mere äärde maja soetamiseks olema sissetulek enamasti kõvasti üle keskmise.

Kui kallis?

Renoveeritud 2–3-toaline korter maksab Viimsis umbes 87 000 eurot. Sama suure korteri üürihind jääb aga 650 euro kanti. Keskmine renoveeritud elumaja (4–5 tuba) maksab Viimsis aga umbes 280 000 eurot.

Eramud Viimsis. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
Eramud Viimsis. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamaegi/

Koolid?

Hetkel paikneb Viimsis keskkool, kus tegutsevad nii põhikool kui gümnaasium. Samuti asub vallas veel Haabneeme, Randvere, Püünsi ja Prangli kool.

Huviharidust saab omandada kunsti- või muusikakoolis.

Viimsi kool. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
Viimsi kool. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamaegi/

Aga töö?

Vanasti oli Viimsi eriti tuntud merel kauplemise ja kalurite poolest. Tänavu leiavad aga suurtes kauplustes ja ärides kõige rohkem tööd klienditeenindajad.

Kuna Viimsi asub Tallinnast vaid 15 minuti kaugusel, käiakse tööl enamasti pealinnas, kus on ka ohtramalt võimalusi.

Mida vabal ajal teha?

Nagu enamik kohtades, on ka Viimsis kõige rohkem teha just suvel. Soojade ilmade puhul saab näiteks Rohuneeme teedpidi rattaga sõita, joosta või rulluisutada. Populaarseim rand on Haabneemes, kus suviti tulevad platsi ka erinevad pop-up söögi- ja joogikohad. Kuuldatavasti ehitatakse sinna ka uus rannahoone, kus oleks püsiv kohvik.

Seiklushimulisemad saavad ennast proovile panna näiteks Viimsi seikluspargis, kus saab teha vabalangemist, kõrgustes ronida ja ka segwayga rallida.

Kuna ka kaubanduskeskusi kerkib Viimsisse nagu seeni pärast vihma, saab rahulikumalt aega veeta näiteks erinevates poodides ringi vaadates. Ajaloohuvilistel tuleks kindlasti kiigata ka Eesti Vabaõhumuuseumisse ja Sõjamuuseumisse

 Kaubandus. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
 Kaubandus. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamaegi/

Külmemal ajal saab aega veeta näiteks Viimsi spaas, mis hõlmab endas spordiklubi, spaad, toidukohti, iluteenuseid ja palju muud. Sel aastal ehitati ka Vimka lumepark, kus saab sõita lumelaua ja suuskadega.

Viimsis toimub ka põnevaid üritusi nagu Rannarahva Festival, kevadlaat, muuseumiööd ja igal laupäeval Vabaõhumuuseumis aset leidev taluturg.

Kus süüa?

Kohaliku sõnul on Viimsis üks uus, mõnusa atmosfääriga toidukoht Burger Kitchen, kus pakutakse eriti häid burgereid, vrappe, käsitöö friikartuleid ja bataadikrõpse. Seal näeb ka täpselt, mida kokad teevad ning neilt saab ka toidu kohta otse küsida. 

Samuti pakuvad tipptasemel teenindust merevaatega restoranid Noa, Paat, Villa Mary ja Roots. Pubimeeleolu saab aga kogeda Jussi õlletoas ja Black Rose pubis, kus toimub tihti ka meeleolukaid programme. Aasia toidu austajad saavad nautida hiina ja jaapani kööki.

Midagi veel?

  • Viimsist saab sõita merele hülgevaatlusretkele või kalu võrgutama.
  • Viimsi alevikus elab 2017. aasta jaanuari seisuga 2284 ning vallas 19042 inimest.
  • Viimsi aukodanikeks on teiste seas ka Johan Laidoner ja Lennart Meri.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles