Mida teha, kui toataimed kollaseks tõmbuvad?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Ilmselt on kõigil ette tulnud olukordi, kui enda arvates teed taime jaoks kõik vajaliku, kuid ühel hetkel hakkavad selle lehed siiski kollaseks tõmbuma. Järgmine kord, kui see juhtub, pea meeles järgnevaid punkte.

Siin on mõni Apartment Therapy soovitus närbuvate taimede päästmiseks:

Kontrolli mulla niiskust

Kõige sagedasem stressitekitaja on taimedel üle- või alakastmine. Niiskuse kontrollimiseks ära vaata mulla pealispinda, vaid pista näpp umbes kolme sentimeetri sügavusele mulda.

Kui muld on ka sügavamal kuiv, on taim janune. Kasta taime võimalikult kiiresti ning pea meeles seda ka hiljem tihedamini kasta.

Kui muld on niiske, saab taim küll piisavalt vett, kuid võimalik, et liiga palju. Jälgi, et juured ei oleks mädanenud ega eritaks veidrat lõhna. Sellisel juhul kasta seda edaspidi harvemini ning istuta taim ümber parema äravooluga potti, et juured ei peaks pidevalt veeloigus olema.

Hävita kahjurid

Kui oled välistanud, et kastad taime liiga vähe või palju, võivad lehtede närbumise põhjuseks olla kahjurid. Kuigi neid on raske silmaga näha, tuleks taime uurida igast küljest, et näha kas lehtedel või õitel esinevad täpid, plekid, kühmukesed või moonded. 

Kahjurputukate levikut aitab ennetada lehtede toasooja veega pesemine. Kui see ei mõju, tuleks kasutusele võtta taimekaitsevahendid.

Lase taimedel päevitada

Üks taimede stressiallikas võib olla hoopis janu päikese järele. Kui kodus päevavalgust napib, tuleks taimedele aeg-ajalt võimaldada päevitamist.

Kui taim on tavaliselt pimedas nurgas, kaalutle selle tõstmist veidi valgemasse kohta. Teine võimalus on taim lihtsalt päeva jooksul mõneks tunniks päikese kätte tõsta. 

Otse kuuma päikese kätte tõstes tuleks taimel aga silma peal hoida, kuna mõni neist on tundlikum ning järsk muutus võib talle hoopis halvasti mõjuda.

Kaitse külmade tuulte eest

Paljud toataimed on troopilised ega ole harjunud külma ilma ja tuuletõmbusega. Kui näiteks hoiad palmi akna kõrval, kust tuul tihti sisse puhub, ära ole üllatunud, kui lehed kollaseks tõmbuvad. Pea meeles, et tuule põhjustajaks võib olla ka tugev õhukonditsioneer. 

Samuti pea meeles, et mida külmem on keskkond, seda vähem peab taime kastma. Mullas olev niiskus imendub külmas aeglasemalt. 

Veendu, et taim saaks vajalikud ained kätte

Võid küll arvata, et taim saab kõik vajalikud ained mullast kätte, kuid kui lehed muutuvad kollaseks, võib põhjuseks siiski olla toitainete puudus. See aga omakorda häirib taime fotosünteesi. 

Kui taime vanad lehed muutuvad kollaseks, aga uued on helerohelised, võib taimel olla lämmastikupuudus. Seda saab ravida vastava väetisega, mis taime taas lopsakaks muudab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles