Kasvata omale sügiseks uhke talikõrvits

, Maastikuarhitekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Kuigi pealtnäha võib kõrvitsa kasvatamine tunduda lihtne ja muretu, siis tegelikult vajavad erinevad kõrvitsaliigid erinevaid tingimusi ning kasvatusmeetodite järgimist nii taime idandamisel, kasvatamisel kui ka saagi koristamisel. Siiski ei ole see midagi, millega hakkaja aiapidaja toime ei tuleks.

Söögiks tarvitatavad kõrvitsad jagunevad suvi- ja talikõrvitsateks. Talikõrvitsate seas on kolm põhilist liiki, milleks on suureviljaline, harilik- ja muskuskõrvits. Erinevalt ülejäänud talikõrvitsatest, kasvatatakse muskuskõrvitsat Eesti kliimas vaid kasvuhoones või tuulte eest varjatud päikselistel kasvukohtadel. Suureviljaline kõrvits vajab samuti rohkem soojust ja valmib harilikust kõrvitsast hiljem, kuid see-eest on tema viljad suuremad.

Mida kõrvitsa kasvatusel silmas pidada:

Foto: Bauhof

Taimed tuleb ette kasvatada kasutades külvikaste. Ettekasvatusperiood algab aprilli lõpus seemnete tippimisega 3cm sügavusele mulda ning kestab 3-4 nädalat. Enne taimede avamaale istutamist tuleb taimi välistemperatuuriga „karastada“.

Avamaale saab taimed istutada juuni algul, kui öökülmade oht on täielikult möödas. 3-4 pärislehega taim istutatakse kuni idulehtedeni hästi viljakasse mulda. Tavaliselt istutatakse kõrvitsad kompostihunnikusse, aga peab jälgima, et taim saaks võimalikult palju päikest.

Kasuta katteloori, kuna taimed on tundlikud tuule suhtes. Katteloor eemaldatakse õitsemise alguseks.

Kasta vastavalt vajadusele, kõrvits ei talu põuda. Samas ei talu ta ka mulla liigniiskust.

Kõrvits on risttolmleja, seega vajab ta viljumiseks mesilaste ja kimalaste abi.

Mida saagikoristusel meeles pidada:

Suureviljalistel sortidel jäetakse kasvama 3-6 vilja ühe taime kohta. Ülejäänud viljad kärbitakse. Lisaks võib väga intensiivse kasvu ajal kärpida ka taime peavart ja kõrvalharusid, et juhtida taime põhiline energia viljadesse.

Väga kogukatele viljadele võiks panna alla lauajupi või tüki vineeri.

Kõrvitsa viljade valmimisest annavad märku viljavarre kuivamine ning koore tugevnemine. Lisaks muutub paljudel sortidel vilja värvus.

Enne öökülmade saabumist tuleb koristada säilitamiseks mõeldud talikõrvitsad. Koristuseks valida kuiva ilmaga päev.

Igale viljale tuleb jätta üsna pikk, ca 10cm vars. Kõrvitsat ei tohi viljavarrest tõsta ning tuleb jälgida, et koristuse käigus vilju ei muljuta ega vigastata.

Talikõrvitsaid saab olenevalt sordist säilitada mõnest nädalast mõne kuuni.

Foto: Bauhof

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles