Mess Interjöör 2017: kodumaine disainer, kes ei kardagi värve

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hing MIURIO taga: Rita Assor.
Hing MIURIO taga: Rita Assor. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Eesti sisekujunduses ei saa hetkel erilisest värvikirevusest  rääkida: moes on valge, must ja hall. Seda enam üllatab kohalik disainer MIURIO, kelle looming on kõike muud kui tagasihoidlik ja silmatorkamatu.

MIURIO valikus leidub nii tapeete, tekstiile kui kauneid salle. Mitte ühtegi neist ei iseloomusta aga siinmail praegu nii trendikas värvide vähesus. Kust ja kuidas on sündinud säärane värvikirev ja julge disain, sellest räägib MIURIO looja ja hing Rita Assor. Oma silmaga saab tema tehtuga tutvuda 21.-23. aprillini messil Interjöör 2017 Eesti Näituste messikeskuses.

Kuidas MIURIO sündis? Kas olete alati disainiga tegelenud?

MIURIO disainistuudio sündis 2012. aasta lõpus. Olin selleks ajaks jõudnud arusaamisele, et olen täiesti visuaalne inimene ja mulle pakub suurimat rahuldust ilu ja harmoonia loomine enda ümber. Miks mitte siis teha seda ka oma klientidele?

Disainiga hakkasin teadlikult tegelema alles peale teise lapse sündi. Varem olin kujundanud oma kodu, loonud kodu üldise stiili ja entusiastlikult valinud kõiki viimistlusmaterjale.

Peale teise lapse tulekut (lahkudes pangandusest) teadsin juba, et mingi kannapööre on ees.

Liikumine ja areng uues suunas algas fotograafiast - pildistasin eelkõige oma tütart ja kõike kaunist enda ümber ja sealt sündisidki esimesed seinapildid ja fototapeet minu tütre tuppa.

2013. aastal astusin EKA tekstiilidisaini magistrantuuri ja eelmisel aastal lõpetasin edukalt oma õpingud lugemispesa projektiga.

Esimesed aastad MIURIOs tegelesin erinevate disaini teenustega nagu graafiline disain (tootepakend, visiitkaardid), veebidisain ja fotograafia ning paralleelselt tegelesin oma disainiportfoolio koostamisega ja sisustustoodete tootearendusega.

Enne oma disainistuudio loomist töötasin ligi 8 aastat panganduses.

/ MIURIO
/ MIURIO Foto: Miurio

Millest selline nimevalik, kas sellel on samuti mingi oma lugu?

MIURIO nimevalik ei ole juhuslik. Elasin oma perega mõned kuud päikselisel ja soojal Fuerteventura saarel (tõlkes: õnneomav/-toov) ja olin valimas oma loodavale disainistuudiole nime ja logo. Nimi pidi olema lühike ja hasti meeldejääv ning seostuma millega päikselise, positiivse ja värvikirkaga.

MIURIO on sõnaühend sõnast “MIU”, mis tähendab jaapani keeles “ilu” ning samuti “sulge”; “RIO” kannab samba ja bossa nova pealinna hõngulist assotsiatsiooni, sümboliseerib minu jaoks päikese ja elurõõmu energiat. Lõime disainistuudio koos minu sõbranna Olesjaga; täna toimetan stuudios mina iseseivalt.

/ MIURIO
/ MIURIO Foto: Miurio

Kas oma loomingu teostate algusest lõpuni ise või kasutate ka kõrvalist abi?

Minu disainitud on kõik stuudio kangad, mustrid, tapeedid ja siidisallid. Samuti pildistan ise üles kõiki oma tooteid ja teen neile reklaamikampaaniaid. Jätkuvalt kujundan ja arendan edasi ka oma stuudio veebilehte ja veebipoodi, mis nüüd aprilli lõpus saab uue näo.

Aprillist pakume oma klientidele ka vahavärvidega trükitud fliistapeete 14 erinevas mustris, mis ei pleegi, on lõhnavabad ja ei sisalda solvent-värve.

Teen koostööd autorinukudisaineri Tatjana Hüttiga. Olen kasutanud oma töös mitme stilisti tööd - Antonina Tšepurnõhh, Julia Perlin, Daria Rostsina. 

Kangad ja tapeedid trükin oma ala professionaalide juures. Kasutan õmblejateenust. Ligi aasta olen teinud koostööd Indias Kašmiiri regioonis asuva käsitikandi ettevõttega, kellega koos loome sisustuskangaid, dekoratiivpatju ja vaipu, mis varsti jõuavad rahvusvahelisele turule.

/ MIURIO
/ MIURIO Foto: Miurio

Teie looming on eestlasele üsna ebatüüpiliselt väga mõnusalt värvikirev - kas kaasmaalane on selle kirevuse hästi vastu võtnud?

Kindlasti on minu klient natuke minu enda nägu: on avatud mõtlemisega, uudishimulik, positiivne, armastab reisida, väärtustab oma kultuuriidentiteeti, kuid on väga salliv ja avatud ka teiste maailma kultuuride (motiivide ja mustrite) vastu, on hästi haritud, keskmisest kõrgema sissetulekuga, hindab kõrgelt kodusisustuses kvaliteeti ja käsitööd ja on spirituaalse loomuga.

Kuna minu seinakatete esimesed mustrid pärinevad Fuerteventura-perioodist, siis sealt tuli väga suur värvi ja mustrite külluse mõju. Olen üles kasvanud kakskeelses peres, lõpetasin vene keskkooli ning minu sõpradeks on alati olnud eesti, vene, juudi, ukraina, läti juurtega inimesed. Tunnen end väga hästi just rahvusvahelises keskkonnas.

Kuna olen üles kasvanud Eestis ning minu suhtlusringkonnas on nii palju kiindunuid must-valge ja halli armastajaid, siis usun, et pühendan nendele toonidele oma toodangus edaspidi rohkem tähelepanu, mõeldes eeskätt just Eesti ja Skandinaavia konservatiivsele visuaalsele keelele.

/ MIURIO
/ MIURIO Foto: Miurio

Milline on stiili poolest teie enda kodu, leidub seal palju teie enda loomingut?

Kolisime oma perega just imeilusasse Kalamaja korterisse, kus sisearhitekt Annes Arro esialgse projekti osas tegime ise kõik siseviimistlusmaterjalide valikud. Kodu on kaasaegne, domineerib naturaalne tammepuit, see on mõnusalt hele ja valgusküllane. Siin on juba rohkelt kasutuses minu enda loodud tapeete, seintele tulevad üles minu parimad fototööd. Elutoas on seinas minu kalli sõbranna ja andeka maalikunstniku Ida Rätheri elupuu maal. Kindlasti tuleb ajaga juurde minu enda disainitud sisustustekstiile, diivanipatju, vaipu ja laudlinikuid. 

Juba täna on minu kodus enda loomingut suhteliselt  palju ja kuna töötan oma kodustuudiost siis soovisingi, et see oleks parim pesa nii minu perele kui ka minu loomingulisele tööle.

/ MIURIO
/ MIURIO Foto: Miurio

Kust loominguks kõige enam inspiratsiooni ammutate?

Inspiratsioon loomininguliste inimeste jaoks, nagu me teame, tuleb kõikjalt. Loomulikult tulevad tugevad, üllad ja positiivsed emotsioonid suuresti kaunitest ja lahedatest reisidest, erilistest inimestest minu ümber, muusika- ja filmielamustest. 

Töötan alati loova ja rahuliku muusika saatel - armastan jazzi, Omar Sosa, Ibrahim Maalouf, Sara Tavares ja teiste loomingut. Muusika paneb energia voolama ja loob rõõmu, millest sünnivad MIURIO tooted.

/ MIURIO
/ MIURIO Foto: Miurio
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles