5 ajaloolist hoonet Eesti kinnisvaraturul

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme villa
Nõmme villa Foto: www.kv.ee

Kui oled tüdinenud modernnsetest karpmajadest või oled lihtsalt ajaloohuviline, on aeg pöörata pilk neile põnevatele arhitektuuriteostele.

1. Nõmme uhke pärl

Eelmise sajandi alguses lasid omanikud endale projekteerida arhitekt Ernst Kühnerti poolt vahvärkstiilis suveresidentsi, mis on üks väheseid omalaadseid Nõmmel. Veel enne II maailmasõda läksid omanikud tagasi koju Saksamaale ja kinkisid maja oma teenijale. Väljast torniga kroonitud villa on ehitatud hilisjuugend stiilis ning kasutatud on sõrestikarhitektuuri dekoori, mis on Eestis vähetuntud. 

Rohkem infot ja pilte leiab KV.ee koduleheküljelt.

Endine Uderna koolimaja
Endine Uderna koolimaja Foto: www.kv.ee

2. Maagilise energeetikaga hoonete kompleks

Looduskaunis kohas paikneva unikaalse hoone puhul on tegemist endise Uderna koolimajaga, kus on õppinud Eestis ja mujal tuntud inimesed, näiteks Friedebert Tuglas, Konrad Mägi ja Jaan Kärner. Endine õppehoone suleti 1973 aastal. Pärast seda tegutses majas muuseum ning hilisemalt on hoone kasutuses olnud elumaja ja suvilana.

Rohkem infot ja pilte leiab KV.ee koduleheküljelt.

Ministrite Nõukogude tellimusel valminud suvila
Ministrite Nõukogude tellimusel valminud suvila Foto: www.kv.ee

3. Kultuurimälestis Ministrite aias

Valgusküllase ja heade proportsioonidega hoone projekteeris arhitekt Uno Tölpus aastal 1957. Käsitletav hoone esindab nõukogude perioodil Ministrite Nõukogu tellimusel valminud suvilat, mis moodustavad arhitekti teiste suvilatega ja varasemate naaberhoonetega kokkusobiva kompleksi.

Rohkem infot ja pilte leiab KV.ee koduleheküljelt.

Vana mõisa peahoone
Vana mõisa peahoone Foto: www.kv.ee

4. Endine Rahumäe mõisa peahoone

Kõrgel soklil asuv puidust peahoone on ehitatud 1880. aasta paiku. Endises mõisa peahoones tegutses 1940nda aastani hobulaenutusjaama kontor, pärast sõda masina-traktorijaama kontor. Hiljem oli hoone kasutusel Tartu Katseremonditehase tööliste elamuna. Hoonele on iseloomulikud viiluväljal asuvad keerukad puitpitskaunistused. Samuti on säilinud suur ja kaunis park peahoone ümbruses.

Rohkem infot ja pilte leiab KV.ee koduleheküljelt.

Ajalooline suvemõis
Ajalooline suvemõis Foto: www.kv.ee

5. Aadliperekonna suvemõis

Muljetavaldav puithoone on olnud von Tiesehausenite aadliperekonna peamine suvemõis. Engelbert von Tiesenhausen kihutati Eestisse, et põhjamaa elanikud ristiusku pöörata. Tasuks sai Tiesenhausen ühe kihelkonna koos maade ja talupoegadega. Tema järglased said vallutatud maa ülemklassi liikmeteks ja omasid mõisaid nii Eesti kui ka Läti maadel, sealjuures ka seda Harjumaal paiknevat suvehoonet. 

Rohkem infot ja pilte leiab KV.ee koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles