Enne ja pärast: väsinud kasvuhoone muutub vähese vaevaga tundmatuseni

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvuhoone enne.
Kasvuhoone enne. Foto: Erakogu

Kui vana kasvuhoone enam kriitikat ei kannata, aga eelarve ei luba tuhandeid eurosid maksvat uut eksemplari osta, tuleb pea ja käed tööle panna. Nii nagu tegi üks meie lugeja.

Vana kasvuhoone alumiiniumist karkass oli oma aja lootusetult ära elanud ja lume raskuse all kõveraks vajunud, katteks pandud klaasid osaliselt purunenud. Taastada eriti midagi polnud, nii et esialgsest kasvuhoonest läks käiku vaid vundament.

Vundament ehk kõik, mis vanast kasvuhoonest alles jäi.
Vundament ehk kõik, mis vanast kasvuhoonest alles jäi. Foto: Erakogu

Kuna pererahvas ei soovinud purunemisohtlike klaasidega mässata ja pealegi oli nendeni jõudnud kuuldus, et polükarbonaat on klaasist parem, sest ei kõrveta taimi nii väga, otsustatigi klaaside asemel just seda kasutada. Kasvuhoone karkassiks sai tõrvaõliga immutatud puit – see peaks ajale üsna vastupidav olema.

Kasvuhoone karkass.
Kasvuhoone karkass. Foto: Erakogu

Et lumi katuseplaate katki ei murraks, pandi katusekonstruktsioonile toestuseks veel üks lisalaud. Korraliku õhuliikumise tagamiseks sai hoone mõlemasse otsa tuulutusluugid. Sisse meisterdati lisaks peenrakastidele ka riiul taimede ettekasvatamiseks ja asjade hoidmiseks.

Foto: Erakogu
Valmis kasvuhoone seest.
Valmis kasvuhoone seest. Foto: Erakogu
Foto: Erakogu

Maksma läks sellise kasvuhoone ehitamine  2015. aastal 420 eurot ja 20 senti:

  • puidumaterjal 132,41 eurot
  • puidukaitsevahend 27,19
  • puidukruvid 10,72
  • pintslid 2,03
  • vundamendilint 13,60
  • polükarbonaat katusele 142,94
  • polükarbonaat seintele 90,32

«Kokkuvõttes ei tulnud väga odav, aga isetegemine ei tulegi alati odavam kui kõik valmistooted. Mõne metallraamil õhema polükarbonaadiga valmiskasvuhoone saab umbes sama raha eest,» ütleb tegija ise. 

Kasvuhoone ehitamisest on tal ka pikem teema Postimehe Kodukauniks foorumis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles