Eestlased plaanivad ehitada täispuhutava kasvuhoone

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvuhoone prototüüp näitab, milline nutikas leiutis välja nägema hakkab.
Kasvuhoone prototüüp näitab, milline nutikas leiutis välja nägema hakkab. Foto: Greenball

Mitte kõik kasvuhooned ei pea olema tugeva vundamendiga maa küljes kinni. Vähemalt arvab nii eesti noormees Kaspar Nagel, kes tuli välja ideega täispuhutavast kasvumajast, mille saab talveks karmi ilmastiku eest ära pakkida.

Greenballi-nimelise kasvuhoone leiutaja ütleb, et selle täispumbatava konstruktsiooniga kilekattega triiphoone sihtgrupina näeb ta eelkõige inimest, kes elab oma majas või aialapiga korteris, peab lugu tervislikust ja isekasvatatud toidust, kuid kelle elutempo on samas liiga kiire, et pidevalt oma taimede eest hoolt kanda. Nimelt pole see, et kasvuhoone saab vähese vaevaga täis pumbata ja õhust tühjaks lasta, veel kõik – lisaks on triiphoone vaat et täielikult automatiseeritud ja paneb taimed vilju kandma ka ilma suurema inimesepoolse sekkumiseta.

«Meie kasvuhoone on täispumbatav ning kastmis- ja õhutussüsteemidega,» kiidab Nagel. Ta selgitab, et kasvuhoone kogub oma kastmisvee vihmaveest, hoiustab seda ning samal ajal reguleerib vee abil õiget temperatuuri. «Tuulutussüsteemid on samuti automaatsed, mis kokkuvõttes tähendab seda, et kasvuhoonet peaks kontrollima nädalas korra, et veenduda selle toimimises ning vajadusel teha parandusi või kohendusi,» selgitab Nagel. Tulevikus plaanib ta oma tiimiga välja töötada hoonele sobiva vaakumsoojustuse, mis lubaks taimi kasvatada ka üsna madalatel temperatuuridel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles