Seis kinnisvaraturul: koduostuplaanist tuleks praegu loobuda? (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Postimees

Kinnisvarahinnad kerkivad järjest ülespoole ja inimesed ei tea, kas on mõistlik praegu kodu osta või tuleks see plaan mõneks ajaks ootele panna. 

Eelmine kinnisvaramulli lõhkemine, mille järel hinnad järsult väga palju kukkusid, on inimesed praeguse hinnatõusu suhtes  ettevaatlikuks teinud - keegi ei taha siduda end suure pikaajalise laenuga ja avastada siis, et üleöö on neist saanud lollikesed, kes valel ajal tehingu tegid. 

«Oma kodu osta pole kunagi vale aeg. Kui pere on suurenenud ja võimalused avaramale pinnale kolimiseks olemas, siis miks mitte. Lõhki laenata end ei tohi ja pankade tingimused on selles mõttes ka karmid, et väga täpselt on määratud protsent, millest üle ei tohi igakuine laenumakse sissetulekuid arvestades minna,» ütleb Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi. 

Neil, kes tahavad investeerida vara väärtuste kasvu eesmärgil, soovitab ta vaadata piirkondi, mis pole täna ehk veel väga populaarsed, kuid millel on sotsiaalmajanduslikke aspekte silmas pidades olemas väga tugev potentsiaal. «Samas, kusagil lihtsalt sümboolse hinnaga kortereid kokku osta pole ka mõtet, sest sellise hinnataseme on tekitanud mõni tugev, enamasti negatiivne põhjus,» manitseb ta. Vaba raha soovitab Vähi paigutada üürikinnisvarasse, kus on olemas kindel rahavoog. 

Ka LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing ja kinnisvaraportaali KV.EE juht Tarvo Teslon jagavad Vähi seisukohta ses osas, mis puudutab oma kodu ostmist. 

«Täna julgen soovitada kodu ostmisel mitte venitada, samas soovitan rahulikult kõige pakutavaga tutvuda. Ma ei usu, et lähitulevikus hinnad erilisi muutusi peaks tegema,» sõnab Teslon.

«Tänane kinnisvaraturg on stabiilne, samuti on head pankade pakutavad laenutingimused ning ootuspärane on mõõdukas hindade kasv,» lisab Saksing.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles