Mis oleks, kui koliks... Paidesse?

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Paide linn

Keskmine eestlane teab Paide kohta vaid seda, et tegemist on Eestimaa südamega. Tegelikult peidab see väike linnake endas palju enamat.

Miks Paide?

Paide kasuks räägib kaks asja: tema absoluutselt suurepärane asukoht keset Eestit ning väikelinna kompaktsus ja turvalisus. Juba praegu kulub Paidest Tallinna kesklinna sõitmiseks vaid ümmarguselt tund. Kui mõne aasta pärast on Tallinna-Tartu maantee kuni Mäoni neljarajaline, siis võiks Paidest vabalt kujuneda koht, kuhu rajada oma kodu ning kust Tallinnasse ja mujale kas või igapäevaselt tööle käia. Paljud teevad seda tegelikult juba praegu.

Paides, nagu igas muu väikelinnas, on elu väga mugav. Kõik vajalikud asutused nagu lasteaiad, koolid, linnavalitsus, töötukassa, asuvad jalutuskäigu kaugusel. Kooli minnes võib lapse rahuliku südamega juba esimesest päevast üksi teele saata. Huviringidesse jõuab ta samuti ise, ei pea teda päevast päeva kuskile ise transportima. Paide koolide ees on rattaparklad, sest paljud lapsed tulevad kooli jalgrattaga. 

Foto:
Foto: Foto: Paide linn

Mis räägib Paide kahjuks?

Paide kahjuks räägib pemiselt see, mis on probleemiks iga teise väikelinna puhul: suure privaatsusvajadusega inimene  jääb siin hätta, sest sisuliselt tunnevad kõik kõiki. Samuti ei sobi Paide inimesele, kes iga hinna eest soovib töötada kodulinnas, sest tööd ei pruugi siin lihtsalt jaguda. 

Bussiühendus Tallinnaga pole kiita: näiteks pärastlõunal läheb pealinna vaid üks buss, mille sõiduajaks tund ja 40 minutit.

Kui kallis?

Renoveeritud 2-3-toalisi kortereid palju saada ei ole, kuid need, mis on, on odavad: hind jääb kõigil alla 30 000 euro. Sama suuri üürikortereid hetkel saada ei olegi ja ka kohalikud tõdevad, et selline info levib peamiselt tutvuste kaudu ja Facebooki gruppides. Üürihinnad on aga madalad, kohalike sõnul on omanike peamine huvi, et kommunaalmaksed saaks tasutud ja korter tühjana ei seisaks. 
Renoveeritud 4-5-toaliste elumajade hind jääb 45 000 ja 100 000 euro vahele, kuid ka neid on saada üsna vähe.

Foto:
Foto: Foto: Paide linn

Koolid?

Paides on kolm üldhariduskooli: Paide Ühisgümnaasium, Paide Gümnaasium ja Paide Täiskasvanute Keskkool, mille juures tegutseb ka Rahvaülikool. 

Kutse- või kõrgharidust pakub Järvamaa Kutsehariduskeskus. Viimases saab õppida näiteks loomaarsti abiks, loomakasvatajaks, sisetööde elektrikuks ja puhastusteenindajaks. 

Linnas on kolm lasteaeda.

Aga töö?

Kui vaadata tööportaale, siis Paides kõrgelt haritud inimesel justkui midagi teha ei olekski. Ent alati on võimalik kaugtöö.
Tööle on võimalik käia Tallinna, seda tehakse enamasti autoga ja menukas on jagamisteenus. 
Kohapeal on üheks suurimaks tööandjaks Eesti Pagari Paide leivatehas, tööd võib leida ka haridusvaldkonnas ja teenindajana.

Foto:
Foto: Foto: Paide linn

Mida vabal ajal teha?

Paide inimesed on sportlik rahvas, Paide-Türi rahvajooksul osalemine auasi. 

Kultuurielu on Paides aktiivne. Paide kultuurikeskuses käivad külalisetendusi andmad erinevad Eesti teatrid, nende seas ka rahvusooper ja -ballett, samuti toimub siin aeg-ajalt kõrgekvaliteedilisi Eesti Kontserdi kontserte. Wabalinna majas toimub vahel ka alternatiivsemaid üritusi. Kohalik rahvas alati rõõmustab, kui Paidest pärit bändid (Ans.Andur jt) siin kontserte annavad. Kõige tihedam ja mitmekesisem on Paide kultuurielu aga kahtlemata Arvamusfestivali ajal.

Huviringe on nii suurtele kui väikestele. Sügisel alustas kultuurikeskuses tööd Paide balletistuudio, kus juhendajaks on endine estoonlane. Väga head tööd teeb Paide kunstikool, samuti on seal muusikakool ning mitmeid laulu- ja tantsuringe, jalgpall (olemas on isegi linnameeskond), korvpall, iluvõimlemine ja nii edasi.

Foto:
Foto: Foto: Paide linn

Kus süüa?

Kohvikuid on Paidesse viimase paari aasta jooksul juurde tulnud, ent sellist kohta, millest oleks kujunenud Paide märk, kahjuks veel ei ole. Kõige mõnusama atmosfrääri ja menüüga on kahtlemata Wabalinna maja kohvik, mis pakub ka näiteks vegan-toitu. See on avatud kaks korda nädalas, sest sööjaid igasse päeva ei jagu. Kohalikud rõõmustavad ka oma Pizzakioski üle, kust aeg-ajalt on mõnus üks maitsev pitsa kaasa osta. Ja kes soovib head liha, see sõidab Mäo Grilli. Erilistel puhkusel lähevad paidelased sööma muidugi Põhjakale. Igapäevaselt on aga kõige mõnusam einestada mõnes sööklas. Nende valik on Paides lai, toidud on seal maitsvad kodused ja kindlasti oluliselt odavamad kui kodus ise tehes.

Foto:
Foto: Foto: Wabalinna maja kohvik

Midagi veel?

  • Paides hakkab silma, et siinne elanikkond on mitmekesine. Ei ole nii, et pensionärid on kuskile kadunud. Siin liiguvad kõrvuti nii titekärud, jalgrattad kui käimisraamid.
  • Naljakas on see, et kui linna vahel käies midagi ära kaotad, siis jõuab see kuidagi kindlasti sinuni tagasi.
  • Lapsehoidjate leidmisega on kindlasti lihtsam kui suures linnas.
  • Kinnisvaravaldkonnas on Paidel palju kasutamata potentsiaali. Leidub kümneid vanu maju, mis ootavad, et keegi tuleks, nad korda teeks ja sisse elama koliks või müüki paneks. Ostuhuvilisi kindlasti leiaks.
  • Uusi elanikke oodatakse Paidesse väga ja nende suhtes ollakse sõbralikult meelestatud.
Foto:
Foto: Foto: Paide linn

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles