Kas mustikate kasvatamine on võimalik ka koduaias?

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad.
Mustikad. Foto: www.flickr.com

Mis oleks, kui metsas mustikal käimise asemel võiks magusaid marju noppida mugavalt otse koduaiast? 

Mustikate kasvatamise ja taimede müügiga tegeleva Metsa talu perenaine kinnitab, et säärane teguviis on täiesti võimalik: koduaias kasvavad õigete tingimuste korral edukalt suured magusad kultuurmustikad.

Millised on kultuurmustika eelised metsamustika ees? Nende õied ei karda kevadisi öökülmi ja marjade maitse on magusam. Juulis-augustis valmivad marjad on suured ega määri korjamisel käsi ja söömisel suud.

Foto: www.flickr.com

Mida on kasvatamise õnnestumiseks teada vaja?

  • Kultuurmustikate kasvukohaks sobib päikesepaisteline aed või põld, kergelt happeline juurumbrohtudeta pinnas.
  • Kõige lihtsam on istutada kultuurmustika taimi olemasolevasse turbapeenrasse.
  • Koduaeda istutamiseks on vaja arvestada kuni üks taim ühele ruutmeetrile.
  • Potis kasvatatud taimi võib aeda istutada kevadest sügiseni. Taime istutamiseks kaevata umbes veepange suurune auk, täita see väetisevaba freesturbaga ja istutada taim.
  • Istutamiseks sobib vaid happeline ja väetisevaba turvas, ei sobi tomatite ega lillede istutusturvas ega muu selline.
  • Võiks ka multšida puukoore, musta kile või muu sellisega. Vajadusel kasta nagu teisi taimi aias.
  • Istutamise juures tuleb kindlasti meeles pidada, et sõnnikut ega muud väetist ei tohi mustikatele panna, sest taimed lähevad siis üsna pea välja. Väetamiseks sobivad enne jaanipäeva kasutada vaid aianduspoodides müüdavad mustikate või rododendronite väetised.
  • Suurema mustikakasvatuse rajamiseks sobivad nii mineraalmullad kui ka ammendatud freesturbaväljad. Jäneste-kitsede eest tuleb kasvukoht kaitsta võrkaia või kuuseokstega.
  • Mineraalmuldadele rajataval tootmispõllul tõmmata 1,2-meetrise vahega vaod, täita freesturbaga, paigaldada maasikakile ja istutada taimed meetriste vahedega. Vajadusel kasta. Umbrohutõrjeks on soovitav laotada peenarde vahele umbes 10 sentimeetri paksuselt saepuru.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles