Korteri puudusi varjates võtab müüja suure riski

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Kinnisvara müües tärkab omanikus mõnikord müügiguru, kes «kõva diili» nimel kodu plusse üle võimendab ja puudusi ostja eest lausa salata üritab. Praktikas kaevab müüja niiviisi aga endale lõksu, sest parim kaitse tulevaste probleemide eest on võimalikult palju infot anda. 

Riigikohus on oma 2015. aasta otsuses rõhutanud, et korteri puuduste väljatoomine kaitseb müüjat hilisemate õiguslike vaidluste eest. Puudused, millest ostja peaks teadma, ei piirdu üksnes korteriseinte vahele jäävate tehniliste probleemidega, vaid puudutavad elukeskkonda kui tervikut, kirjutab Center Kinnisvara. 

«Ostjal on kindlasti äratuntav oluline huvi nt teada saada, et naaberkorteris või korterelamu aias toimuvad sagedasti kärarikkad peod, kuulatakse valjusti muusikat, elamus pakutakse paljudele võõrastele isikutele majutusteenust, et korteriühistul on probleeme võlglastega jne,» rõhutas riigikohus oma otsuses. Kirjas oli ka see, et kui müüja lepingus neid puudusi välja ei too, riskib ta sellega, et ostja võib kasutada tema vastu seaduses ettenähtud õiguskaitsevahendeid.

Selliseid juhtumeid, kus korteri kasutusloa puudumine selgub alles notari juures on palju. Ostja pidas kasutusluba nii enesestmõistetavaks, et ei osanud selle kohta küsidagi, müüja vandus aga notaribüroos, et kasutusloast ei sõltu praktikas midagi. Piinlik on taoline olukord kõigi jaoks – eriti siis, kui müüja oli tehinguga arvestades senisest kodust juba loobunud. 

Kasutusloa puudumine selgub muidugi hiljemalt notari juures, ent kui tehing saanuks teoks mõne muu sama suure varjatud puudusega, oleks kõige räbalamas seisus olnud seesama «müügiguru». Pärast närvesöövat kohtulahingut saanuks ta nimelt väga tõenäoliselt nõude kopsakale kahjutasule.

Praktikas ei lähe korterimüügist saadud raha enamasti pangakontole ootama, vaid üldjuhul ühe pangalaenu kustutamiseks ja teise sissemakseks. Seega oleks «müügiguru» olukorras –korter läinud, raha läinud ja kohtutäitur ukse taga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles