Kasuta külma ilma: Eesti aiapidaja meisterdatud vinge jääst kaunistus

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kuigi paljud igatsevad juba kevadet, tasub veel kestvat talve ja miinuskraade maksimaalselt ära kasutada. Näiteks uhkete jääst aiakaunistuste meisterdamiseks. 

Aiapidaja Piret valmistas jääkaunistuse, mis täidetud tsitruseviilude, marjade, okste ja muu silmailu pakkuvaga. Idee sai naine internetist ja kui ilm pakkus piisavalt külmakraade, tegi mõtte teoks.

Kui sulale kisub, pistab Piret kaunistuse sügavkülma ja loodab, et tuleb veel natuke külma, et kaunist meisterdust pikemalt silma all hoida saaks. 

Kõigile, kes soovivad seda järele teha, jagab Piret lahkelt tegemisjuhiseid:

«Poti põhja läheb umbes 3–5 cm paksune kiht keedetud ja jahutatud vett (nii jääb selgem, toorest kraaniveest tuleb hägusem). Suvaline nöör põhja, otsad lähestikku ja potist välja (riputamisenöör). Vahele panin sidruni- ja apelsinirattad, mõne elupuu- ja hekioksa. Peoga sügavkülmast võetud punaseid sõstraid vahele. Käbisid võib ka panna. Sõrmega sättisin nööri ning tsitrused ja oksad paika, sõstrad lihtsalt puistasin, kus ruumi oli. Hoidsin külmas õues –15 kraadi juures kuus tundi. Oleks võinud kauem olla, pildil on näha, et auk on kahjuks sees. Jääb selline vitraaž, küljelt ca 3–5 cm. Potist kättesaamiseks tuleb pott korraks kuuma vette kasta ning jäätükk sealt nööripidi välja võtta.»

Sul on samuti põnevaid kodu- või aiaprojekte, mida tahaksid teistega jagada? Kirjuta meile neist aadressil anna-liisa.mets@postimees.ee. Soovi korral võid jääda anonüümseks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles