Kinnisvaraekspert: kasvavad palganumbrid kergitavad ka Eesti korterihindu

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaraportaali KV.EE juht Tarvo Teslon.
Kinnisvaraportaali KV.EE juht Tarvo Teslon. Foto: KV.EE

Uus aasta on kuujagu kestnud ka kinnisvaraturul, kuid eelmise aastaga võrreldes pole see aeg endaga murrangulisi pöördeid toonud: kõik jätkub tõusvas joones.

«Eesti aktiivsema kinnisvaraturuga linnade korteripakkumine pööras 2016. aastal langusesse. Vähenev pakkumine tõi endaga kaasa nii korterite pakkumishindade kui ka tehinguhindade tõusu. Arvestades palgakasvust tulenevat ostujõu suurenemist, jätkub korterite hinnatõus ka alanud 2017. aastal,» prognoosib kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Ta ütleb, et Tallinna korteripakkumise vähenemise taga on suures osas elamispindade arendusprojektide turule tulemise pidurdumine 2016. aasta lõpus. Uusi kortereid küll tuleb müüki juurde, kuid mõnevõrra aeglasemas tempos kui varasemalt. Teslon selgitab, et arendusprojektide müüki tulemise vähenemise taga ei ole pealinna arendajate tahtmatus kinnisvara arendada. Pigem põhjustab vähesemat uute korterite pakkumist asjaajamise keerukus, mis ei luba endise kiirusega ehitusloani jõuda.

«Kui pakkumist juurde ei tule, nopitakse olemasoleva seast paremad palad välja. Väiksem konkurents allesjäävate korteripakkumiste vahel võimaldab kinnisvaramüüjatel hindu tõsta ja seda nii uuemate kui ka vanemate korterite sektoris,» analüüsib Teslon olukorda.

Korterite pakkumishinnad Tallinnas-Tartus-Pärnus on KV.EE portaalis aastatagusega võrreldes kerkinud üsna ühtlaselt 5–7 protsenti. Korteritehingute hinnad on aga kerkinud 7–9 protsenti.

«Korterite tehinguhinnad kerkivad kiiremini kui pakkumishinnad, sest pakkumishinnad ehk kinnisvaramüüjate hinnaootused on kasvanud juba 2015. aastast alates. Korterite tehinguhinnad aga püsisid alates 2015. aastast poolteist aastat paigal ja sööstsid siis äkiliselt tõususuunas alles möödunud aasta teises pooles,» kommenteerib portaali juht.

Alanud aasta korterite hinnatrendid sõltuvad Tesloni sõnul eelkõige sellest, kas pakkumist tuleb juurde või jääb jätkuvalt vähemaks. Ta ütleb, et oma roll on kasvaval palgal, mis ühest küljest suurendab uute korterite ehitushinda. Teisalt kasvatab palgatõus koduostjate ostujõudu.

«Arvestades, et ostujõud suureneb ja pakkumine püsib vähenemise järel tõenäoliselt pigem stabiilsena, võib prognoosida, et korterite hinnad liiguvad ülespoole. Pole väga tõenäoline, et näeme endistele aegadele omaseks saanud kümneprotsendilisi kasvunumbreid, kuid viie protsendi lähedal olev hinnatõus ostjaid ei murra,» prognoosib Teslon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles