Avastus: tomat pärineb Antarktika lähedalt 50 miljoni aasta tagant (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavitsalised
Maavitsalised Foto: Kuvatõmmis videost/Science

Sinu võileival lebav tomat pärineb 50 miljonit aastat tagasi Antarktika lähedal kasvanud taimest.

Eile ajakirjas Science avaldatud uurimus näitab, et meile tuttavad tomatid pärinevad iidsetest Antarktika lähedal kasvanud taimedest. Sellisele tulemusele jõudsid Pennsylvania Ülikooli teadlased Argentinast leitud 52,2 miljoni aasta vanust fossiili uurides. Fossiili sisse oli kivistunud iidse taime laternapuu (crinodendron hookerianum) vilju. Jäänused meenutavad tänapäevaseid maavitsalisi, mille hulka kuuluvad tomatid, kartulid, paprikad, baklažaanid ja tubakas.

Seni arvati, et need taimed arenesid välja alles hiljuti. Nüüdne uuring näitab aga, et tomatid ja muud maavitsalised võisid kasvada ka Antarktikas. Kuidas aga vili Antarktikast Lõuna-Ameerikasse jõudis? Nimelt oli sel ajal Lõuna-Ameerika Antarktikale palju lähemal ning sealne maastik polnud veel jäätunud, nii usuvad teadlased, et maavitsalised võisid kasvada ka Antarktikas.

Vaata täpsemalt videost siit: 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles